V přehršli informací o správném stravování a pitném režimu, které se na nás valí, se obzvláště ve spojitosti s nealkoholickými nápoji často hovoří o škodlivosti oxidu uhličitého alias bublinek. Jak to tedy s perlivými nápoji ať již se jedná o vodu nebo limonády doopravdy je. Jaké mýty okolo bublinek kolují, jsme se podívali opět s odborníkem, RNDr. P. Suchánkem.
Zatímco někteří lidé vypijí vodu, pouze pokud jsou v ní bublinky, jiní tvrdí, že právě sycené nápoje jim nedělají dobře. Oxid uhličitý však není jedovatý. Přirozeně uhličité vody se konzumují již celá staletí, ale teprve v polovině 19. století se proces sycení oxidem uhličitým začal využívat komerčně a perlivé nápoje se začaly objevovat po celém světě. Perlivá voda zvyšuje atraktivitu mnoha nápojů a přispívá k příjemným pocitům při pití, ať již hasíme žízeň nealkoholickými nápoji, nebo minerální vodou. Proces sycení oxidem uhličitým, který dodává bublinky do perlivých nápojů, nepřidává žádné kalorie, protože probíhá jen za pomoci uhlíku a kyslíku. Díky tomu sycení oxidem uhličitým nepodporuje zvyšování hmotnosti a nemá ani řadu dalších negativních vlastností, které mu jsou přisuzovány. Podívejme se na 5 z nich:
Mýtus první: bublinky v nápojích nadýmají a okyselují žaludek
Bublinky sice vyvolávají pocit plného žaludku, ale jde jen velmi krátkodobý efekt, tělo se oxidu uhličitého velmi rychle zbavuje Oxid uhličitý udělá z vody velmi slabou kyselinu uhličitou, tedy nápoj s neutrální chutí lehce okyselí. Toto okyselení je ovšem velmi slabé a je zcela nesrovnatelné s kyselostí, kterou vytváří kyselina chlorovodíková v žaludku.
Je tedy naprosto nesmyslná představa, že by bublinky mohly okyselovat žaludek, nebo dokonce krev, protože mírná zásaditost krve je několikanásobně jištěna a mění se jen v případě některých závažných onemocnění. Krev a organismus nám neokyselí ani lák z okurek, ani kyselé ovoce, nebo potraviny zejména tuky obsahující organické kyseliny (kyselinu octovou, máselnou a další). V některých oblastech trávicího traktu je naopak kyselost a okyselení velmi důležité, třeba v tlustém střevě, známé jsou i ošetřující krémy proti akné s ph 5,5 atd. Bublinky nám tedy zcela jistě neškodí, ano někomu nechutnají, někomu chutnají, ale zdraví opravdu neškodí
Mýtus druhý: bublinky způsobují rakovinu
Nedávno zveřejněná odborná lékařská metaanalýza klinických studií jednoznačně vyvrátila jakoukoliv souvislost mezi bublinkami v sycených nápojích včetně kolových nápojů a velkým počtem nádorů různých orgánů. Autoři se zaměřili na opravdu širokou oblast možných nádorů a ani v jednom případě nenašli ani tu nejmenší souvislost.
Mýtus třetí: bublinky ničí zuby
Jak by vám potvrdil každý zubař, zuby ničí nedostatečná ústní hygiena, tedy kombinace bakterií v ústní dutině s poškozenou zubní sklovinou. Bublinky v limonádách, či perlivých vodách, včetně kolových nápojů zde opravdu nemají magickou negativní sílu a moc, aby poškodily jednu z nejtvrdších tkání v lidském organismu. Jakákoli potravina nebo nápoj obsahující zkvasitelné karbohydráty (cukry nebo některé druhy škrobů) včetně kalorických perlivých nápojů může mít určitý vliv na rozvoj kazivosti zubů, pokud není dodržována řádná zubní hygiena. Pro zachování zdravých zubů bychom měli chodit na pravidelné zubní prohlídky a řídit se doporučením lékaře o každodenní z hygieně včetně používání fluoridu. Dobrá péče o chrup může napomoci omezit riziko zubního kazu a porušení zubní skloviny.
Mýtus čtvrtý: když budu pít perlivé nápoje, zasytím se a nebudu mít hlad
Kdyby to bylo tak jednoduché, tak bychom měli v ruce jeden z nejlevnějších léků na metlu průmyslově rozvinutého světa - tedy obezitu. Pocit nasycení po vypití perlivého nápoje je ovšem velmi krátkodobý. Tělo se oxidu uhličitého ze žaludku zbavuje velmi rychle a pak se pocit hladu vrací. Perlivé nápoje, i když se někdy nazývají sycené nápoje, tak nás bohužel nenasytí, i když by to byla hezká představa.
Mýtus pátý: bublinky způsobují celulitidu
Další nesmyslné tvrzení. Příčina celulitidy není dodnes zcela objasněna, velké kosmetické firmy se snaží vyvinout krémy a zábaly, které by měly zabránit, nebo omezit celulitidu, ale výsledky jsou zatím nepřesvědčivé. Podle názorů odborníků je celulitida způsobena kombinací velkého množství faktorů, jako je nedostatečná pohybová aktivita, která neprohřívá oblast nohou a díky tomu se v této oblasti může tvořit celulitida. Stejně tak se poukazuje na nadbytek škrobů a cukrů ve stravě, podezřelé jsou také nasycené mastné kyseliny z živočišných a některých rostlinných tuků a olejů atd. Možných příčin tohoto estetického problému je opravdu hodně, včetně například i hormonální antikoncepce, muži totiž celulitidou netrpí, ale jasný závěr nikdo z odborníků neřekl. Proč to nejsou bublinky může prokázat právě zmíněný odkaz na nepřítomnost celulitidy u mužů, i když ti pijí více sycených nápojů než ženy.
Tento článek také můžete