Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.10. 2024
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 rad, jak posílit imunitní systém

18. 10. 2024 | Péče o tělo
Chladné období je tady, a právě nyní je ideální čas připravit se na nadcházející zimní měsíce. Střeva jsou klíčovým centrem našeho imunitního systému. Když nefungují správně, naše schopnost odolávat nemocem klesá. Abychom zůstali zdraví, musíme dbát na jejich stav a starat se o ně.

Imunitní systém je velmi složitá struktura, která je souhrnem všech obranných mechanismů, jimiž naše tělo disponuje. Jejím cílem je zabránit pronikání škodlivých látek a zejména mikrobů, virů a bakterií do organismu. V zásadě zahrnuje dvě oblasti: první je vrozená, geneticky daná, a druhá je získaná – tu si budujeme svým životním stylem.

Pro naše střeva, a potažmo i pro imunitní systém, je důležitý nejen přísun určitých vitamínů a minerálů a složení potravy, ale také to, kdy a jak stravu zpracováváme. Například i lidé, kteří se stravují správně, často dělají chybu v tom, že jedí večer syrovou zeleninu. Ale jejím zpracováváním se organismus unaví, místo toho, aby se už mohl připravovat na noční regeneraci.


1. Pečujte o svá střeva


Dodejte organismu vitamíny, minerály a stopové prvky, které jsou nezbytné pro dobře fungující imunitní systém: zejména vitamín A, vitamín B, vitamín C, zinek, selen a železo. Na podzim a v zimě zařaďte do jídelníčku česnek, zelí, brokolici, mrkev, bobulovité ovoce, ořechy a vinné hrozny, které jsou obzvláště bohaté na mikroživiny. Vyvarujte se naopak všeho, co střevům, a tím i imunitnímu systému, nedělá dobře, jako je jídlo snězené ve spěchu. Také svačiny podávané mezi hlavními jídly jsou nevhodné. Spíš se doporučuje dopřát si tři jídla denně, ale ta jíst správně – tedy pomalu, vnímat, co jíme, ničím jiným se v tu dobu nerozptylovat a žvýkat pomalu a vědomě, abychom každé sousto dostatečně dlouho a pořádně rozžvýkali. A nepít k jídlu žádné nápoje. Na doplňování tekutin se soustřeďte během dne. A také radíme – jednou nebo dvakrát týdně vynechejte večeři a dopřejte organismu poklidný noční detox.

2. Hlídejte si pitný režim


V létě to není nic složitého, zato v zimě jsme často s pitnou kúrou na štíru. Měli bychom vypít minimálně 1,5 litru čisté pramenité vody denně. V horkém letním počasí samozřejmě i 2–3 litry. Ideální je pít co nejvíce ráno a později odpoledne, večer – pro klidné spaní – už jen minimálně. Pokud pijeme málo, vysychají nám sliznice, a to nás znevýhodňuje v boji proti bakteriím a virům. Dobrý pitný režim je naprostý základ pro efektivně fungující imunitní systém.

3. Dopřejte si dostatek pohybu – ale nepřepínejte se!


Fyzické cvičení stimuluje imunitní systém, který pak pracuje rychleji a účinněji, protože se vytváří více aktivních buněk. Lidé, kteří si každý den pohybem rozproudí krevní oběh, si prodlužují život, protože tím podle odborníků předcházejí mnoha nemocem. Pravidelné cvičení navíc uvolňuje v těle hormony štěstí! A nejde o to zvednout co nejvíce kilogramů v posilovně nebo překonávat rekordy při jízdě na kole… Pokud to totiž při cvičení přeženeme, naopak riskujeme dočasné zhroucení imunitního systému. Hýbejte se, ale všeho s mírou a s rozumem!

4. Sluneční světlo, zdroj vitamínu D


Pro dobře fungující imunitní systém – a nejen pro něj – je nezbytný dostatek vitamínu D. Příjmem potravy můžeme pokrýt jen asi 20 % naší potřeby, 80 % si pak tělo vytváří samo vlivem slunečního záření na kůži. I tady je však nutno myslet na její ochranu!

5. Méně stresu, více spánku


Při nadměrném stresu naše tělo produkuje látky, které mohou vést nejen k vysokému krevnímu tlaku, obezitě a mrtvici, ale také k omezení imunitního systému. Podobná věc se děje při chronickém nedostatku spánku: nespavost snižuje počet našich imunitních buněk. Dopřejte si proto pravidelný odpočinek a vyvarujte se všeho, co vás připravuje o spánek: příliš vysokých teplot v místnosti, modrého světla (mobilní telefon, tablet atd.), pozdního jídla či přílišného množství alkoholu.


Zdroj, foto: Park Igls




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles