Amarant je jednoletá mnohosemenná bylina s českým názvem laskavec. Řadíme ho k nepravým obilninám. Pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako „svaté zrno“. Amarantová semínka mají v kuchyni všestranného zastoupení, dají se použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky, pražená nebo naklíčená.
Právem patří mezi super potraviny, je velmi chutný a vyznačuje se lahodnou oříškovou chutí. Na snídani lze připravit výbornou kaši z amarantových vložek či kombinace ovesných vloček a amarantu, na svačinu můžeme konzumovat amarantový chléb nebo křupky a na obědy či večeři lze použít Amarant jako přílohu, v kombinaci s jinou obilninou nebo pokrm z amarantové mouky.
Jaké jsou hlavní výhody amarantu?
• Semena mají vyšší výživovou hodnotu než obilniny díky vyššímu obsahu bílkovin (až 2x), tuků, některých vitaminů (B2, niacin a vitamin E), minerálních látek (např. vápník), stopových prvků (železo) a vlákniny.• Bílkoviny amarantu mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin než obilniny, čímž se podobají živočišným bílkovinám, takže je amarant vhodný např. pro vegetariány.
• Obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou - prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek, zpomalují stárnutí mozku.
• Obsahuje skvalen, což je látka s antioxidačními účinky, která podporuje imunitní systém, regenerační schopnosti organizmu a příznivě snižuje tvorbu cholesterolu v krvi.
• Listy v čerstvém stavu obsahují poměrně významné množství vitaminu C, karotenoidů a rutinu.
• Neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro nemocné s céliakií a pro sportovce s lehkou intolerancí lepku.
• Nízká pravděpodobnost vzniku alergie na bílkovinu amarantu, předchází dobrou stravitelnost.
• Přítomnost niacinu – zmírňuje komplikace spojené s cukrovkou, zmírňuje stavy úzkosti a deprese.
• Prevence proti rakovině prsu.
Zdroj, foto: LA Food