Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 26.06. 2024
Dnes má svátek Adriana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Antioxidanty – jejich význam pro zdraví a kde je vzít

31. 05. 2024 | Péče o tělo
Stále více z nás aspoň někdy přemýšlí nad svým zdravím a nad možnostmi, jak mu pomoci. Tím správným povzbuzovákem mohou být antioxidanty. Tyto látky, nacházející se v mnoha potravinách, jsou totiž zásadní pro boj proti volným radikálům a oxidativnímu stresu, které jsou spojené s řadou chronických onemocnění. Jděte svému zdraví naproti a zamyslete se nad svým životním stylem.

Všichni chceme být zdraví. Většinou máme i představu, jak toho zdravým životním stylem docílit, ale někdy přeci jen potřebujeme trochu pomoci. Tím správným pomocníkem můžou být právě antioxidanty. Jsou to molekuly, které jsou schopné neutralizovat volné radikály – nestabilní částice, jež mohou poškodit buňky a přispět k rozvoji mnoha onemocnění. Volné radikály vznikají zcela přirozeně v těle při metabolismu, ale jejich produkce může být zvýšená i vlivem vnějších faktorů, jako je znečištění ovzduší, kouření nebo nadměrné slunění.

antioxidantyAntioxidanty hrají klíčovou roli v ochraně proti mnoha typům chronických onemocnění. Přirozeně se vyskytují v řadě potravin. Mezi jejich bohaté zdroje patří například ovoce (borůvky, jahody, maliny), zelenina (špenát, kapusta, brokolice), ořechy a semena (mandle, vlašské ořechy), celozrnné obiloviny (hnědá rýže, celozrnné pečivo) nebo některé nápoje (zelený čaj, červené víno).

„Je dobré pamatovat na pravidlo ,všeho s mírou‘, protože třeba ořechy jsou mimo jiné i vydatným zdrojem tuku a červené víno jakožto alkoholický nápoj také není vhodné pro neustálou (pokud vůbec nějakou) konzumaci. Zaměřte se tedy na celkovou skladbu vašeho jídelníčku a podle toho si doplňte takový zdroj, který vám zapadá mezi ostatní potraviny,“ doporučuje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Ideální je tedy soustředit se na dostatečný příjem antioxidantů ze stravy, což znamená v rámci zdravého životního stylu konzumovat hlavně ovoce a zeleninu. Světová zdravotnická organizace doporučuje sníst denně aspoň 400 gramů ovoce a zeleniny pro zlepšení zdraví a snížení rizika určitých onemocnění.

Pokud se nám nedaří dlouhodobě udržovat pestrý a vyvážený jídelníček, je namístě zvážit získávání antioxidantů z doplňků stravy. V tomto případě je však nejlepší poradit se s odborníkem, protože nadměrný příjem antioxidantů může napáchat více škody než užitku.


Zdroj, foto:



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !