Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 09.10. 2024
Dnes má svátek Štefan a Sára
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Autobiografie Ježíše Krista

25. 10. 2020 | Knižní tipy
Název: Autobiografie Ježíše Krista
Autor: Oleg Zobern
Překlad: Vojtěch Frank
Nakladatelství: Kniha Zlín
Datum vydání: 7/2020
Formát: 130x200 mm
Vazba: vázaná s papírovým potahem bez laminace
Počet stran: 272
Cena: 314 Kč

Ježíš Kristus svým učením ovlivnil celý svět, ale přesto po sobě nezanechal žádný vlastní text. Román Olega Zoberna se snaží tuto mezeru originálním způsobem vyplnit. Jeho Ježíš je poněkud cynickým mudrcem, kritickým mozkem, který vidí nedostatky ve svém okolí i na sobě, zdatným manipulátorem a hlavně člověkem, hledajícím v tomto chaotickém světě smysl. Celý život pátrá po vyšší duchovní pravdě a často končí zklamán a bez naděje. Nečekaně aktuální románová výpověď přináší vhled do složitého světa antického myšlení a s chladnou promyšleností popisuje, jak snadno si lidé vytvářejí idoly a kulty.

Autobiografie Ježíše KristaZobern postavu Ježíše desakralizuje do nejvyšší možné míry: Kristus tak otevřeně promlouvá třeba o svém chtíči či sexuálních stycích a události známé z biblického kánonu, například Lazarovo zmrtvýchvstání, nabývají leckdy až parodického vyznění. Knize přitom nechybí hlubší, filozofický rozměr, Zobern mimo jiné často akcentuje motiv slova jako prostředku dorozumění, ale také jako nástroje, jak nad někým získat moc.

Není tak divu, že román svým pojetím a vyzněním vzbudil v Rusku značné kontroverze – ruští ortodoxní křesťané chtěli knihu zakázat autora pohnat před soud, hnutí Sorok Sorokov si nemalé množství výtisků koupilo a spálilo a náboženští extremisté dokonce narušili autorovo veřejné čtení v knihovně za přihlížení policie. Zobernovi proto byla přidělena osobní stráž a z bezpečnostních důvodů se přestěhoval.

O autorovi knihy Autobiografie Ježíše Krista:


Oleg Zobern (* 1980) je ruský spisovatel a nakladatel, za své prózy obdržel ceny Debjut za rok 2004 a NOS za rok 2017. Ve své nakladatelské činnosti vstoupil do veřejného povědomí oceňovanou edicí Hodiny ruštiny, v níž publikuje díla autorů 90. let i současných málo vydávaných spisovatelů. „Proč bychom si vůbec měli hledat dokonalé idoly, duchovní autority a legendární hrdiny? Je to léčka, pokus skrýt se v iluzi. Jsi přece člověk – všechno, co potřebuješ, máš v sobě,“ říká Oleg Zobern a tato kniha potvrzuje jeho slova.


Ukázka z knihy Autobiografie Ježíše Krista


KAPITOLA TŘICÁTÁ ŠESTÁ
LAZAR

Cestou do Jeruzaléma jsme se zastavili v Betánii, kde jsme se na Magdaléninu prosbu rozhodli navštívit dům muže jménem Lazar. Chtěla ho vidět. Prý ji kdysi nechal u sebe a pomohl jí, když ji vykoupil od služebníků spravedlnosti. Neměl jsem pochyb o tom, že mezi nimi něco bylo, a žárlil jsem na Magdalénu, ale přesto jsem nakonec s návštěvou u Lazara souhlasil. Nechtěl jsem v sobě živit majetnické pudy – ty, stejně jako malichernost, lakotnost a pomstychtivost, začnou být na obtíž, když se člověk jednou obuje do sandálů s mesiášskými křidélky.
Ten den za námi šly asi dvě desítky lidí. Byli to jako vždy hlavně různí darmošlapové, kteří mysleli jen na to, jak se nepozorovaně přiživit: žebráci, otroci, hloupé ženy, mrzáci a děti bez střechy nad hlavou. Betánští na naše procesí hleděli s podezřením.
Lazarův dům stál v centru města na hlavní ulici. Byla to menší vila ozdobená se vkusem netypickým pro provincii, jak by jistě podotkl nějaký italický cestovatel. Vešli jsme do dvora, a dav zůstal čekat u vrat – Šimon pohrozil naší ušpiněné suitě, že uřízne ucho každému, kdo se bude snažit dostat dovnitř. Udělal dobře: tihle lidé mohli v několika minutách rozkrást a zašpinit každé obydlí.

Tuto knihu Autobiografie Ježíše Krista zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros media.

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Autobiografie Ježíše Krista:

Autobiografie Ježíše Krista
Autobiografie Ježíše Krista
Autobiografie Ježíše Krista
Autobiografie Ježíše Krista
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles