Šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny mají pozitivní vliv na naše zdraví. Vynikají lahodnou chutí, vysokým obsahem vitamínů, minerálů, dodávají tělu energii, vitalitu a odstraňují únavu.
Pitím čerstvých vylisovaných šťáv čistíme organismus od škodlivých látek, podporujeme správné trávení, snižujeme nadváhu, podporujeme krásný vzhled pokožky, vlasů a nehtů. Čerstvé vylisované šťávy si můžeme dopřávat po celý rok. Jednou z možností je domácí odšťavňování. V létě nás příjemně osvěží, dodávají tělu potřebnou tekutinu. Do vylisovaných šťáv můžeme přidat i kostku ledu, která nás příjemně osvěží.
Které ovoce a zeleninu k odšťavňování používáme
Ovoce a zeleninu na odšťavňování můžeme vybírat podle ročního období, z vlastních zahrádek, využít lze ovoce také z našich lesů a strání. Ovocné a zeleninové šťávy můžeme dělat z jednoho i více druhů, záleží na vaší chuti a fantazii. Odšťavňovat můžeme také plody exotické. Výborné jsou pomeranče, mandarinky, banány, grapefruity, ananasy, manga, kiwi a jiné. V zimě můžeme do šťáv přimíchat různé koření, které nás zahřeje. Například skořici, kurkumu, zázvor nebo mátu.
Pět porcí ovoce a zeleniny denně
Domácí ovocné a zeleninové šťávy představují jednoduchý a praktický způsob, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Zelenina a ovoce jsou potraviny s nízkou energetickou hodnotou. I když ovoce obsahuje ovocné cukry. Patří mezi kvalitní jídlo, které obsahuje málo kalorií, proto je vhodné při dietách. Pitím ovocných a zeleninových šťáv podporujeme správný pitný režim. Když dítě odmítá dostatek ovoce a zeleniny, tak je můžeme nahradit čistou ovocnou nebo zeleninovou šťávou.
Zeleninové šťávy
Šťáva ze špenátu
Špenát je důležitá živina pro zažívací ústrojí. Čistí organismus od škodlivin a odstraňuje zácpu. Pomáhá při chudokrevnosti, srdečních nemocech, očních chorobách a bolestech hlavy. Pitím čerstvé špenátové šťávy dodáváte tělu potřebné živiny. Špenát můžete kombinovat s jiným druhem zeleniny, např. šťáva ze špenátu a sladké karotky.
Mrkvová šťávaŠťáva z mrkve je bohatá na vitamíny a je ideální jako doplněk ke šťávám z ovoce. Mrkev stejně jako špenát podporuje trávení, zvyšuje odolnost proti infekcím. Čerstvé šťávy podporují zrak, zdravé zuby i kosti. Mrkvová šťáva pomáhá pečovat o hezkou pleť, růst vlasů i nehtů. Celkově posiluje imunitu organismu, srdce i krevní oběh. Mrkev se přidává k jiným druhům zeleniny i ovoce. Mrkev a červená řepa. Mrkev, celer, jablko a zázvor.
Šťáva z červené řepy
Šťáva z červené řepy posiluje imunitní systém, čistí krev a prospívá trávicímu ústrojí. Je vhodná pro ženy v období klimakteria. Červená řepa se dá dobře sladit s mrkví, celerem a jablkem.
Zelná šťávaZelná šťáva čistí organismus od škodlivin. Pomáhá při zácpě, léčí trávicí trakt, podporuje léčbu vředů. Její nevýhodou je plynatost. Červené zelí s jablkem.
Okurková šťávaOkurková šťáva podporuje vylučování moče. Je výborná na nízký i vysoký tlak. Pomáhá při onemocnění dásní, lámavostí nehtů a vypadávání vlasů. Pitím okurkové šťávy se vám zlepší také pleť, stejně jako u karotky. Okurku můžeme dát dohromady s karotkou.
Rajčatová šťáva
Rajčatová šťáva je velmi osvěžující a plná vitamínů. Působí dobře na krevní oběh, prospívá kůži, vlasům i nehtům. Je vhodná při dietách. Rajská jablíčka můžete ochutit jablky.
Melounová šťávaMelounová šťáva má močopudné účinky. Podporuje léčbu poruch ledvin. Má vynikající čistící schopnosti zejména pro ledviny. Obsahuje spoustu vitaminu C, který potřebujeme pro povzbuzení imunity a celkovou kondici. Melounová šťáva je výborná s limetkou. Meloun, jahoda a máta.
Šťáva z rakytníku
Plody rakytníku jsou bohatým zdrojem celé řady vitamínů, minerálních látek a kyseliny listové. Patří k nejvýznamnějším přírodním zdrojům vitamínu C. Rakytník má silné protizánětlivé účinky, rozpouští hleny. Působí výborně na zažívací ústrojí. Příznivě působí na srdce, krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu. Rakytník smícháme s jablkem, mrkví, pomerančem, nebo jiným druhem ovoce.
Ovocné šťávy
Jahodová šťáva
Jahody obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Pomáhají při léčbě srdečních nemocí a cév. Působí příznivě na močové cesty. Snižují krevní tlak a zvyšují imunitu. Jahodová šťáva je výborná v kombinaci s jablkem. Nebo také jahody, banán, maliny nebo borůvky.
Borůvková šťáva
Borůvková šťáva udržuje zdravý zrak. Pomáhá při diabetu. Léčí hemeroidy a křečové žíly. Můžeme k ní přidat jablko, banán, jahody, maliny nebo ananas. S každým ovocem chutná výborně.
Ananasová šťáva
Pomáhá čistit organismu od škodlivých látek, působí močopudně. Snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a křeče. Odvodňuje a odbourává otoky, pomáhá při střevních poruchách. Ananas se dá kombinovat s různým ovocem. Ananas, jablko, pomeranč.
Hrušková šťávaHrušková šťáva má močopudné účinky. Čistí a detoxikuje celý organismus od škodlivých látek. Hrušku smícháme s jablkem a borůvkami.
Malinová šťáva
Šťáva z malin je výborná na trávení, pomáhá při průjmu a zároveň i odvodňuje. Pomáhá při srdečních chorobách, revmatizmu a cukrovce. Malinová šťáva s melounem.
Pomerančová šťáva
Pomerančová šťáva pročišťuje organismus od škodlivých látek. Pomáhá při překyselení organismu. Posiluje imunitní systém. Zlepšuje vzhled vlasů. Pomerančovou šťávu můžeme namíchat s mangem a malinami. Banán, pomeranč a jablko.
Grapefruitová šťáva
Stejně jako pomerančová šťáva čistí organismus od škodlivých látek. Posiluje imunitu. Působí blahodárně proti infekcím a nachlazení. Pomáhají při žilních onemocněních. Grapefruit namícháme s melounem.
Jablečná šťáva
Působí příznivě na zažívací ústrojí, především při zácpě. Jablečná šťáva čistí organismus od toxických látek. Můžeme ji kombinovat. Jablko s celerem. Jablko s mrkví. Jablko a červené zelí. Jablko a červená řepa. Jablko s borůvkami a banánem. Výborná je čistá jablečná šťáva
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy chrání náš organismus před různými nemocemi. Měli bychom je dopřávat našemu tělu po celý rok.
ChytráŽena.cz