Čas pro banán
Žádné ovoce není tak dokonale chráněné před nežádoucími okolními vlivy jako banán, je proto velmi jednoduché mít svoji čerstvou dávku energie a vitaminů neustále při sobě v jakémkoli ročním období.Co banány přináší našemu tělu?
Vynikají obsahem důležitých vitaminů B6, B1, B2 a C.
Vitamin B6 je důležitý pro tvorbu a obnovu svalů, při kožních a nervových onemocnění. Prospěšný je pro oči a pleť a zlepšuje obranyschopnost organismu. Pomáhá proti srdečním chorobám (Tři banány poskytují doporučenou denní dávku tohoto vitamínu pro dospělého člověka.)
Podstatné je i množství vitamínu B1, který působí příznivě na nervový systém i proti únavě, B1 se v lidském organismu téměř neukládá, jeho zásoba stačí na 4 - 10 dnů. Je proto nutné tento vitamin denně přijímat.
Vitamin B2 v banánech zase ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v těle, má vliv na dobré fungování našeho metabolismu.
Na podzim nás bude nejvíce zajímat vitamin C – je velice důležitý pro správnou funkci imunitního systému, podporuje odolnost organismu proti infekcím. Řada studií prokázala, že podávání vitaminu C během nachlazení zkracuje dobu a zmírňuje průvodní symptomy tohoto onemocnění.
Po avokádu a datlích jsou banány nejlepší zdroj draslíku. Za zmínku také stojí obsah vlákniny, rozpustné i nerozpustné, která je v banánech zastoupena ve významném množství, snižuje cholesterol a uklidňuje střeva.
To je jen pár ze všech důvodů, pro které by banány neměly
chybět v kuchyni každého z nás.
chybět v kuchyni každého z nás.