Ať už si přímé účinky jídla na naši náladu uvědomujeme, nebo ne, jisté je, že to, co konzumujeme, má zásadní vliv nejen na naše fyzické, ale i psychické zdraví. Všimnout si krátkodobých účinků jídla na psychiku je relativně snadné. Například přemíra sladkostí způsobuje rozpoznatelné nabuzení nebo otupění smyslů. Dopady jsou ale samozřejmě i dlouhodobé. Prostřednictvím nevyváženého jídelníčku postupně budujeme základy různých zdravotních problémů, jako jsou obezita, kardiovaskulární choroby nebo cukrovka, a zároveň jsme v ohrožení duševním onemocněním. Nové výzkumy prokazují, že především sladká a tučná strava působí v mozku změny podobné těm, které se vyskytují u drogově závislých. Není to tedy jen o síle vůle, která pomáhá přejít ke zdravému životnímu stylu a zhubnout. Mozek v tomto procesu hraje také důležitou roli - jednoduše proto, že v pravou chvíli už nedokáže dát dalšímu jídlu stopku a kolotoč přejídání nezdravým jídlem pak už nejde jen tak zastavit.
Čím více jídla, tím více štěstí?
Hlavní úlohu v regulaci chuti k jídlu má hormon leptin, který informuje mozek o dostatečném množství buněčné energie. Jednoduše mozku říká, kdy máte přestat jíst. Problém u lidí s nadváhou je často ten, že mají leptinu jen velmi málo. Pro ně pak bez nadsázky platí, že zkrátka neznají správnou míru.
Kromě toho leptin působí v oblasti středního mozku, kde ovlivňuje tvorbu dopaminu při jídle. V praxi jde o přímou úměru „čím více jídla, tím více štěstí“. Tyto dvě kombinace se mohou snadno postarat o to, že se z hubnutí stane celoživotní nekončící proces.
Překonat obezitu je zkrátka mnohdy těžší, než se teoretikům zdá. Zásadní je zvolit přesně promyšlený redukční plán. Jeho šetrnost a ohleduplnost je klíčem k úspěchu. Pokud se nedokážete uchránit jen silnou vůlí, je možné vyhledat pomoc někoho dalšího, profesionála z oblasti výživového poradenství. Vybírejte programy navržené tak, aby vás provázel poradce, který je schopen pomoci právě s motivací a stresem. Velmi důležitá je možnost poradci v krizové chvíli zavolat. Vždy se najde alternativa, která je schůdná a není v konfliktu s průběhem programu. Pokud pro redukci zvolíte nějaký nízkosacharidový program a vydržíte se sníženým množstvím sacharidů 3-5 dní, dochází ke snížení produkce hladového hormonu ghrelinu, některých neurotransmiterů (snížení chutí) a ustálí se hladina inzulinu, takže nedochází k výkyvům krevního cukru a produkce inzulinu je minimální. Poté je celý postup snazší a pod správným vedením dosáhnete cílů, které si stanovíte.
S ohledem na tuto skutečnost je vhodné zmínit ketonovou dietu jako možnost vhodné pomoci lidem bojujícím dlouhodobě s obezitou. Jde o program, kdy se spalují tuky a během toho si tělo bere energii z vlastních zdrojů. Hubnutí může nastat pouze ve chvíli, kdy se z jídelníčku vyloučí pečivo, obilné výrobky a sladkosti. Při ketodietě je důležité konzumovat maso, ryby, mléčné výrobky a zeleninu. Správně rozvržený jídelníček tak dokáže redukovat velké množství tuků a především si díky němu optimální váhu udržíte. Nesporná výhoda ketodiety spočívá v tom, že nevyvolává pocity hladu a chutě na sladké. Nezaskočí vás tak nervozita ani podrážděnost. Samovolné jednorázové, a především drastické přístupy, jsou typické výživovou nevyvážeností. Klasickou reakcí na takový přístup je jojo efekt. Hladovky kromě toho způsobují ztrátu svalové hmoty.
Zdroj: Cambridge Weight Plan