Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.01. 2025
Dnes má svátek Zdeněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Borůvky - elixír zdraví z našich lesů

31. 07. 2012 | Péče o tělo

Keříky brusnice borůvky najdeme především v jehličnatých lesích, kde často tvoří mohutné kobercové porosty. Borůvky, plody temně modré barvy, dozrávají zpravidla na začátku července a jejich sklizeň trvá asi pět týdnů. Je tedy právě čas vyrazit do lesa a přinést si domů co největší zásobu tohoto koncentrovaného elixíru zdraví.


Blahodárná a léčivá síla borůvek

Borůvky jsou významnou léčivou potravinou již po staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamín C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou také jedním z nejlepších přírodních zdrojů železa a antioxidantů, které působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci.

Borůvky - elixír zdraví z našich lesůČerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic. Dalším úžasným působením je schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak, což prokázaly i odborné vědecké výzkumy. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.

Borůvky se už po mnoho generací používají také jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem, blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny. Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků, a to hned v několika ohledech.

Obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. Protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, častou oblast zdravotních potíží, spojených s diabetes. Kombinace obsažených látek též posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin, další častou zdravotní potíž lidí trpících cukrovkou. U diabetiků je samozřejmě nejvhodnější konzumace borůvek bez přidání cukru, nebo s použitím vhodného alternativního sladidla.


I list borůvky je účinným lékem

Listy brusnice borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak i za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje projevy lupénky a kožních nemocí.


Jak borůvky správně skladovat a zpracovávat

Borůvky jsou ovocem určeným k rychlé konzumaci. Po natrhání je uchováváme v lednici nanejvýš dva dny, při delším skladování měknou a jsou náchylné k plesnivění. Před vlastní konzumací nebo úpravou je vždy důkladně propláchneme vodou. Borůvky lze zpracovávat na mnoho způsobů. Čerstvé je můžeme konzumovat buď samotné, nebo rozmačkané s cukrem a smetanou. Jsou velmi oblíbenou náplní do kynutých knedlíků a palačinek, moučníkům a koláčům z nich lze jen těžko odolat. Hodí se také k přípravě ovocných koktejlů, salátů, nebo na osvěžující zmrzlinový pohár. Vynikající jsou i borůvkové marmelády a džemy, kompoty, sirupy či ovocné víno, hodí se ke zmražení a dají se sušit. A jedna důležitá zajímavost nakonec. Borůvky prodlužují život.

Autor: Evabel
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
u nás borůvky nerostou, ale občas si koupím na trhu a v zimě pak ve sklenici zavařený v obchodě..
Obrázek uživatelky
profil
je mám i zamrazené.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles