Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.01. 2025
Dnes má svátek Zdeněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Borůvky - elixír zdraví z našich lesů

31. 07. 2012 | Péče o tělo

Keříky brusnice borůvky najdeme především v jehličnatých lesích, kde často tvoří mohutné kobercové porosty. Borůvky, plody temně modré barvy, dozrávají zpravidla na začátku července a jejich sklizeň trvá asi pět týdnů. Je tedy právě čas vyrazit do lesa a přinést si domů co největší zásobu tohoto koncentrovaného elixíru zdraví.


Blahodárná a léčivá síla borůvek

Borůvky jsou významnou léčivou potravinou již po staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamín C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou také jedním z nejlepších přírodních zdrojů železa a antioxidantů, které působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci.

Borůvky - elixír zdraví z našich lesůČerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic. Dalším úžasným působením je schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak, což prokázaly i odborné vědecké výzkumy. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.

Borůvky se už po mnoho generací používají také jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem, blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny. Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků, a to hned v několika ohledech.

Obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. Protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, častou oblast zdravotních potíží, spojených s diabetes. Kombinace obsažených látek též posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin, další častou zdravotní potíž lidí trpících cukrovkou. U diabetiků je samozřejmě nejvhodnější konzumace borůvek bez přidání cukru, nebo s použitím vhodného alternativního sladidla.


I list borůvky je účinným lékem

Listy brusnice borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak i za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje projevy lupénky a kožních nemocí.


Jak borůvky správně skladovat a zpracovávat

Borůvky jsou ovocem určeným k rychlé konzumaci. Po natrhání je uchováváme v lednici nanejvýš dva dny, při delším skladování měknou a jsou náchylné k plesnivění. Před vlastní konzumací nebo úpravou je vždy důkladně propláchneme vodou. Borůvky lze zpracovávat na mnoho způsobů. Čerstvé je můžeme konzumovat buď samotné, nebo rozmačkané s cukrem a smetanou. Jsou velmi oblíbenou náplní do kynutých knedlíků a palačinek, moučníkům a koláčům z nich lze jen těžko odolat. Hodí se také k přípravě ovocných koktejlů, salátů, nebo na osvěžující zmrzlinový pohár. Vynikající jsou i borůvkové marmelády a džemy, kompoty, sirupy či ovocné víno, hodí se ke zmražení a dají se sušit. A jedna důležitá zajímavost nakonec. Borůvky prodlužují život.

Autor: Evabel
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Není nad borůvkovou buchtu
Obrázek uživatelky
profil
Borůvky jsou dobrůtka. No a hned jsem si vzpomněla na to jak zabarvují no víte co...to jsou uplně barevné kreace když malou přebaluju po konzumaci borůvekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ty já můžu vždycky. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás rostou hned za chalupouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, dnes jsem na borůvkách byla, nasbírala jsem si 7 litrů, tak budu mít zítra co dělat. Dnes už jsem z toho hrbatá.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles