Pro zdraví
Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou významnou potravinou s výrazným účinkem na naše zdraví. Obsah vysoce účinných a zdraví prospěšných látek dělá z borůvek doslova „superpotravinu“. Dokonce si vysloužily titul ovoce 21. století. Tajemnou zbraní skrytou v borůvkách jsou rostlinná barviva (antokyanidy, mirtilin) s výraznými antioxidačními účinky. Ty působí v našem těle jako ochranný štít proti volným radikálům, které způsobují civilizační nemoci včetně těch nejvážnějších.Borůvky obsahují antibakteriální činitele a jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu a rýmu. Také jsou silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, harmonizují psychiku, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu. Snižují riziko srdečně-cévních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu v krvi, blahodárně působí při zažívacích potížích, regulují trávení a prospívají žaludku. Borůvky stejně jako brusinky obsahují sloučeniny, které působí příznivě na zánět močových cest. Také obsahují množství biolátek důležitých pro diabetiky.
Pravidelná konzumace borůvek zpomaluje zhoršování zraku, slouží k léčbě různých očních potíží, předchází vzniku šedého zákalu a působí proti degenerativnímu poškození zraku, které doprovází proces stárnutí. Britští piloti zjistili během 2. světové války kuriózní skutečnost - jejich noční vidění se výrazně zlepšilo, když jedli borůvkový džem.
Léčebné účinky mají i mladé borůvkové listy, které otrháváme z větviček a necháme uschnout. Čaj z borůvkového listí je vhodný pro diabetiky, při průjmových onemocněních nebo žaludečních obtížích.
Dobrou chuť!
Borůvky se nedají dlouho uchovávat, je třeba je rychle zkonzumovat a zpracovat. Čerstvé jsou přirozeně sladké a chutné, proto se jedí především syrové s tvarohem, jogurtem nebo ušlehanou smetanou. Připravujeme z nich skvělé koláče a další sladké moučníky, zapomenout nesmíme ani na tradiční borůvkový žahour, který se podává k tvarohovým knedlíkům. Borůvky se zpracovávají na zavařeniny, rosoly a kompoty, můžeme je zmrazit a usušit, nebo z nich připravit lahodné domácí víno.Autorka: Jarmila Mandžuková