Je léto a s ním nám začíná sezóna borůvek. Pro šlechtěné druhy - kanadské, velkoplodé, zahradní nebo méně známé hroznovité - se můžete vypravit do zahradnictví a vysadit si je v zahradě nebo alespoň na balkoně. Při správné péči se dočkáte vlastní úrody sladkých plodů. Jistě mi ale dáte za pravdu, že nejlépe chutnají „divoké“ borůvky natrhané někde v lese... Jsou aromatičtější, s intenzivnější chutí a hlavně zdravější.
Borůvky rostou především v jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových. Známý keřík (brusnici borůvku) není rozhodně třeba představovat. Ale víte, že léčivé schopnosti tohoto oblíbeného planě rostoucího ovoce se v lidové medicíně využívají už od 16. století? A že v porovnání s jinými druhy ovoce svými léčivými vlastnostmi jednoznačně vedou?
Borůvky po natrhání co nejdříve spotřebujeme: v lednici vydrží dva, maximálně tři dny. Jinak měknou a jsou náchylné k plesnivění. Pokud je tedy do té doby nespotřebujeme čerstvé, můžeme je zamrazit, usušit, zavařit nebo z nich připravit výborné marmelády a džemy. Před konzumací nebo zpracováním je vždy důkladně omyjeme.
Podívejme se na složení borůvek:
- jedinečnou zbraní borůvek je myrtilin - typicky borůvkově modré barvivo s antioxidačními účinky, které působí preventivně proti rakovině, útočí na choroboplodné zárodky všeho druhu, má protizánětlivé účinky, zprůchodňuje cévy.
- borůvky mají vysoký obsah vitaminu C, který je důležitý pro posílení imunity,
- obsahují hodně provitaminů A (betakaroten a další), ze kterých se tvoří vitamin A důležitý pro zdravý zrak,
- obsahují železo, mangan a měď,
- mají vysoký obsah vlákniny (pektinu, který prospívá žaludku a reguluje trávení) a kromě toho ještě spoustu taninu (to je tříslovina, díky které mají uklidňující účinek na střeva).
Seznam zdravotních účinků borůvek stojí rozhodně za povšimnutí:
- jak již bylo řečeno, antioxidanty obsažené v borůvkách nás ochraňují před mnoha nemocemi včetně rakoviny (zejména před rakovinou prostaty), chrání před srdečně cévními onemocněními, infekcemi způsobenými bakteriemi a viry, zbavují tělo škodlivin, zlepšují funkci lymfatického systému,
- vitamin C posiluje imunitu, působí preventivně i jako lék při nemocech z nachlazení, chřipce a onemocnění sliznic,
- sušené borůvky jsou účinným lékem proti průjmu, ale i v jiné podobě (čerstvé, mražené nebo konzervované) jsou účinné při střevních potížích, kolikách nebo otravách jídlem,
- třísloviny obsažené v borůvkách mírní silné menstruační krvácení a menstruační bolesti,
- borůvky pomáhají léčit zánětlivá onemocnění sliznic, přispívají k rychlejší regeneraci sliznic (zejména při respiračních onemocněních),
- antioxidační účinky borůvek chrání před volnými radikály i jemné vlásečnice v očích, zlepšují zrak, snižují přecitlivělost na světlo a zabraňují změnám, které mohou zejména ve stáří vést k šerosleposti,
- působí mírně močopudně, čistí
ledviny a močové cesty, léčí jejich infekce,
- posilují cévní systém, zlepšují krevní oběh,
- snižují hladinu krevního cukru - jsou velice vhodné pro diabetiky, účinný je například čaj z borůvkových listů,
- snižují hladinu cholesterolu,
- potírání odvarem zmírňuje projevy kožních nemocí (ekzémy, lupénka),
- pomáhají při léčbě hemeroidů,
- jsou účinné při zánětů dásní a při aftech,
- mají protistresové, uklidňující účinky a dodávají energii,
- sušené listy mají podobné účinky jako plody.
Borůvky dozrávají až do září, tak si do té doby určitě najděte čas a vyrazte na jejich sběr. Důvodů je opravdu dost, nemyslíte? I kdyby to měly být jen výborné knedlíky nebo koláče. :-)
ChytráŽena.cz