Původní využití octu bylo pouze pro konzervování, teď už je vyhledávám jako oblíbené ochucovadlo polévek, salátů, zálivek atd… Podle suroviny, ze které se skládá a použitých koření rozeznáváme několik druhů octa. Každý z octů má ale v kuchyni jiné uplatnění.
Lihový ocet
Zřejmě nejtypičtější druh octa, kdo by ale řekl, že jeho základem pro výrobu je alkohol? Ano je tomu opravdu tak, ale není to alkohol jaký známe a konzumujeme. Tento druh alkoholu je získáván z žita, cukrové řepy nebo brambor. Jeho uplatnění v kuchyni je různorodé – od dochucování jídel až po konzervování potravin. A takové domácí nakládané okurky…
Vinný ocet
Velmi oblíbený z řady octů, jak můžeme soudit již podle názvu – vyrábí se z vína. Na jazyku má typickou jemnou vinnou chuť, kterou si nemůžeme s ničím jiným splést. Vinný ocet se dále dělí na bílý, červený, sherry a rosé. Můžeme jej použít do majonéz nebo zeleninových salátů.
Jablečný ocet
Z čeho se vyrábí můžeme také odhadnout podle názvu - určitě bude základem jablko. Ale ne tak docela, jablečný ocet se vyrábí z jablečného vína. Můžeme jej použít jako dochucovadlo v kuchyni, na přípravu dresinků nebo stejně jako vinný ocet k zeleninovým salátům.
Bylinkový ocet
Octy tohoto druhu vznikají uchováváním a louhováním různých druhů bylinek a koření. Můžeme uvést například meduňku, kopr, chilli, lístky růže či fialky. Tyto a další bylinky se louhují ve vinném octě, který jejich aromatické látky vstřebává. Pokud si vyrábíme svůj domácí bylinkový ocet, je nutné nechat výluh delší dobu odpočívat, než jej budeme používat. Získá tak ještě lepší chuť.
Citronový ocet
Trošičku netradiční, že ano? Tento druh octa vzniká přidáním citronové šťávy do lihového octa. Nemusíme se bát viditelného zákalu, sice esteticky nepůsobí moc dobře, ale chuťově je výborný.
Rýžový ocet
Říká se mu také Čínský ocet, poprvé se začal objevovat v Číně. K výrobě se pochopitelně využívá rýže. Existují tři druhy rýžového octa – červený, černý a bílý. Nejčastěji je používán bílý, který je využit především v kuchyni k dochucování polévek.
Sladový ocet
Sladový ocet je vyráběn z ječného sladu (nepřipomíná Vám to trochu pivo? ) Jeho tmavou barvu způsobuje karamelové barvivo. Tento druh octa se používá jako přísada worcestrové omáčky nebo ke konzervování.
Simbelmine
ChytráŽena.cz