Je to již nejméně 20 let, kdy jsem od kolegyně ze zaměstnání, která pěstuje na své malé bylinkové zahrádce různé léčivé bylinky,dostala nenápadnou sazeničku brutnáku lékařského. V té době, ale myslím, že i dnes neznámé a nedoceněné léčivé rostliny.
Nevěřila jsem, že rostlinka v malém květináčku s
jemnými chloupky se natrvalo zabydlí na naší zahrádce, a že i po tolika letech,
a to dnes již bez mého vlastního přičinění, bude krášlit moji bylinkovou
zahrádku. A to jen proto, že semínka přežívají v půdě neuvěřitelných 8
let!! Je to dost odolná rostlina, nenáročná na pěstování.
Brutnák lékařský dorůstá výšky až 60 centimetrů. Je to nádherná medonosná
rostlina, alespoň podle mne, kterou rády v době květu navštěvují
včeličky. Čas od času se objeví i čmelák. Listy dospělé rostliny jsou porostlé jemnými
chloupky, při jejich konzumaci příjemně chutnají po čerstvých
okurkách. Kouzelnými,modrými kvítky, jimiž se brutnák pyšní, zdobíme různé
šlehačkové nebo tvarohové poháry, což bývá pro návštěvy někdy dost ohromující a
moc se dobroty tak ozdobené líbí.Samozřejmě se hodí i do čerstvých zeleninových
salátů a hotových polévek. Oprané a najemno nasekané listy přidáváme
např. do hlávkového salátu, který pak úžasně voní po syrových okurkách. Trochu
olivového oleje jen zvýrazní chuť salátu. Výborně chutná v různých tvarohových
pomazánkách. Pochutnáme si i na jeho listech podušených na cibulce, s přidáním
trochu česneku a zalitý syrovými vajíčky. Prostě mňamka!! Rovněž ho přidávám do
nakládaných okurek a zeleniny. Jogurtová nebo majonézová zálivka s přidáním nasekaných
listů brutnáku nemá chybu!!
Hrst najemno nasekaných listů výborně ochutí i
našlehané, mírně osolené máslo nebo rostlinný tuk, z kterých se pak dělají malé
kuličky, můžeme je i namrazit a moc chutnají na přírodním plátku hovězího či
vepřového masa. Listy dávám i do malých skleniček s octem, který i zimě, kdy
okurky na našich zahrádkách již dávno nejsou, voní po okurkách a připomíná
krásné a slunné léto. Nejlepší je v syrovém stavu, sušením ztrácí své výrazné
aroma. Jak je patrno, z toho co jsem uvedla, konzumujeme prakticky celou
rostlinu.
Závěrem bych ale také připomněla, že brutnák lékařský obsahuje kyselinu
křemičitou, která svými vlastnostmi příznivě ovlivňuje kvalitu našich vlasů a
nehtů. A to si myslím, že je rada k nezaplacení, protože mnohé z nás se
s tímto problémem potýkají a shánějí potravinové doplňky bohaté na selen
a zinek.
Proto neváhejte a pokud i Vy, které rády zahradničíte, si nezapomeňte pořídit tuto bylinku na Vaši zahrádku.
Balinda – čtenářka
Chytrážena.cz