Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 26.11. 2024
Dnes má svátek Artur
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravidelný řez stromu je základ

17. 04. 2012 | Zahrádka
Ovocné stromky je nutno pravidelně prořezávat. Máte tak jistotu, že nebude jejich krása, zdraví a vzrůst ohrožen nedostatečnou úpravou a údržbou. Jaké druhy řezů známe? A kdy je vhodné který řez provádět? Následující přehled vám na tyto otázky odpoví.

Typ řezu: Řez po výsadbě
Cíl řezu: Obnovení rovnováhy mezi kořeny a korunou
Vhodná doba: Od začátku do půli března, krátce před vyrašením
Jak často: Je nutný jen jednou

Typ řezu: Výchovný řez
Cíl řezu: Vybudování silné kostry koruny složené z pokračování kmene, hlavních a vedlejších větví s plodonosným dřevem
Vhodná doba: Začátek až polovina března, krátce před vyrašením
Jak často: Jednou ročně u mladých stromků

StromTyp řezu: Tvarovací řez
Cíl řezu: Výstavba stabilní kostry koruny, podpora plodonosného dřeva
Vhodná doba: Při zimním řezu
Jak často: Jednou až dvakrát za rok

Typ řezu: Udržovací řez
Cíl řezu: Zachování stability kostry koruny, prosvětlení a provzdušnění koruny
Vhodná doba: Počátek až polovina března, krátce před rašením
Jak často: Silně vzrůstné odrůdy každoročně, méně vzrůstné jednou za 2-3 roky

Typ řezu: Řez plodonosného dřeva
Cíl řezu: Obnova plodonosného dřeva pro pravidelnou sklizeň a vysokou kvalitu plodů
Vhodná doba: Počátek až polovina března, krátce před rašením
Jak často: Silně vzrůstné odrůdy každoročně, slaběji rostoucí vždy po 2-3 letech

Řez stromuTyp řezu: Zmlazovací řez kuželovité koruny
Cíl řezu: Povzbuzení růstu výhonů, prosvětlení a provzdušnění koruny
Vhodná doba: Počátek až polovina března, krátce před rašením
Jak často: Podle potřeby, vždy asi po 5-10 letech

Typ řezu: Zmlazovací řez neřezaného stromu
Cíl řezu: Povzbuzení růstu výhonů, otevření koruny pro světlo a vzduch
Vhodná doba: Počátek až polovina března, krátce před vyrašením
Jak často: Jednorázové opatření, rozdělit na 2 až 3 roky

Typ řezu: Protrhání květů a plodů
Cíl řezu: Pravidelná sklizeň vysoce kvalitních plodů
Vhodná doba: Protrhávání květů v době květu, protrhávání plůdků až po červnovém propadu plůdků
Jak často: Podle potřeby i každoročně


Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
....to je nas problem....prořezavame asi malo.
Ale presto dekuji za rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles