Především jsou dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny, mají nízký obsah tuků, obsahují minerály a vitamíny řady B, pomáhají udržovat hladinu krevního cukru a podílí se na snížení hladiny cholesterolu. Luštěniny jsou zdravá výživa, protože neobsahují cholesterol ale sacharidy, bílkoviny a vlákninu ve velkém množství.
Luštěniny způsobují nadýmání, ale abyste zlepšili jejich stravitelnost, musíte je na 6 - 12 hodin namočit do vody. Po 12 hodinách namočení můžete už většinu druhů jíst i za syrového stavu nebo jako přídavek do zeleninového salátu. Pokud si koupíte předvařenou čočku, tak tu namáčet už nemusíte. Jestliže necháte například cizrnu, sóju nebo mungo namočené déle, tak vám naklíčí, a tím se stanou velkým zdrojem vitamínu C. Červená čočka zase má výhodu, že se před vařením nemusí namáčet a rozvařením, ochucením a rozmixováním máte výborné jídlo během chvilky.
Fazole jsou velkým zdrojem mnoha hodnotných živin, obsahují kvalitní bílkoviny, sacharidy a množství minerálních i dalších tělu prospěšných látek. Jsou výborné v zimním období, protože v teplé úpravě tělo zahřívají a dobře zasycují. Cizrna je z luštěnin nejchutnější a můžete ji připravit ve směsi s jakoukoliv zeleninou, nebo například naklíčené výhonky munga dodají pokrmu na exotičnosti. Také mnoho českých rodin má o Vánocích na talíři čočku nebo čočkovou polévku, někde se dává i na svatbách, protože se o ní traduje, že kolik sníte čoček, tolik penízků se k vám brzy dostane. Fazole jsou zase dobré na sex, protože zvyšují u obou pohlaví sexuální touhu a mužům dodávají potenci.
Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Nerozpustná povzbuzuje správnou funkci střev a pomáhá proti zácpě, také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Rozpustná zase pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Škrob v luštěninách pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, protože vede k pomalému uvolňování glukózy do krevního řečiště. Po luštěninách se také výborně hubne, nebo alespoň k hubnutí pomáhají. Většina jich obsahuje velké množství železa, draslíku, manganu, fosforu a hořčíku. Cizrna a sójové boby obsahují také vitamín E.
Jedinou nevýhodou luštěnin je nadýmání, a sója, která obsahuje alergen, který u citlivých lidí může vyvolat bolesti hlavy a způsobit poruchy zažívání. Pro ostatní je ale sója výbornou alternativou masa a je výborná k prevenci osteoporózy neboli řídnutí kostí. Pokud si chcete připravit vitaminovou bombu, nechejte semena luštěnin naklíčit, a tím získáte zdravou potravinu s vitamíny řady B, kyselinou listovou a biotinem a hlavně velké množství vitamínu C. Například naklíčená syrová cizrna má lehce ořechovou příchuť a je velice chutná. Klíčící luštěniny uložte někam na tmavé místo, třeba do kuchyňské skříňky, jinak by mohly zhořknout. Před namočením luštěnin do vody nebo vařením je vhodné je přebrat a odstranit drobné nečistoty a po namočení scedit nestravitelné oligosacharidy, protože by vám mohly způsobit lehké zažívací potíže a sůl přidávejte až před koncem varu, protože tak mnohem rychleji změknou.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz