-Komerční sdělení-
O čerstvých šťávách z ovoce a zeleniny se říká, že jsou současně vitaminovou bombou i elixírem mládí. Nejsou to ale jen mýty, opravdu stojí za to začít odšťavňovat a pít čerstvé šťávy?
V první řadě je potřeba říci, že syrové ovoce a zelenina tělu poskytují nezbytné vitaminy, minerální látky, enzymy a vlákniny. Proč tedy pít čerstvou šťávu, když si můžu dát jablko nebo mrkev? „Je to jednoduché, do několika sklenic čerstvého džusu se vtěsnají živiny z takového množství ovoce a zeleniny, které byste během dne jen těžko snědli,“ vysvětluje výživová poradkyně centra Wellnessia Monika Divišová. Větší množství vitaminů a živin z čerstvých šťáv se samozřejmě následně zákonitě projeví pozitivně ve vašem těle. Získané látky prospívají imunitnímu systému, mají výrazný vliv na udržování optimální váhy, celkovou fyzickou a duševní pohodu. Ze zdravotního hlediska je seznam blahodárných účinků čerstvých šťáv opravdu dlouhý. Šťávy jsou například prospěšné pro srdce a kardiovaskulární systém, pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu. V neposlední řadě v těle pomáhají zeleninové šťávy udržovat správné pH.

Ve prospěch čerstvých šťáv jasně hovoří ještě jeden faktor – při vaření se tepelnou úpravou ničí pro tělo tolik důležité enzymy. „V čerstvých šťávách ze zeleniny a ovoce enzymy přirozeně jsou a napomáhají při trávení. Odstraňují plynné prostředí, které může vést ke kvašení, přemnožení bakterií či nerovnováze ve střevech,“ upřesňuje Monika Divišová.
V neposlední řadě šťávy představují praktický způsob, jak zvýšit pravidelnou konzumaci zeleniny a ovoce. Například děti většinou trpí nedostatkem zeleniny v jídelníčku, kvůli sladkostem a překořeněným jídlům jim navíc zelenina nechutná. U šťáv ale stačí opravdu málo, jen překrýt nezvyklou chuť zeleniny sladkým ovocem. Doma připravenou čerstvou šťávu si děti i vy můžete jednoduše vzít s sebou a mít tak kvalitní a chutnou svačinu.
Je to zkrátka tak, neexistuje jednodušší způsob, jak udělat něco pro své zdraví, než pít čerstvě připravené šťávy z ovoce a zeleniny. Nejlepší na tom všem je, že šťávy jsou nutričně velmi vysoko, přitom ale obsahují málo kalorií a skvěle chutnají!
Jak si ceníte své zdraví?
Pouhým pohledem na vývěsky fresh barů či regály nabízející v lahvičkách 100% džusy zjistíte, že jejich pravidelné nakupování je finančně velmi náročné. Nemluvě o tom, že šťávy, které za sebou mají dlouhý transport a několikadenní stání na poličkách supermarketových chladniček, rozhodně nelze považovat za čerstvé. Nejlevněji vyjde nakoupit suroviny a odšťavňovat doma. S opravdu kvalitním odšťavňovačem, který má vysokou výtěžnost, příprava šťáv navíc není vůbec složitá. Spíše naopak.
Základní prvky, které u odstředivých odšťavňovačů zajišťují maximální výtěžnost, jsou výkon a kvalita odšťavňovacího síta. Hranice dostatečného výkonu motoru se pohybuje kolem 1000 W, perfektní výsledek zajistí výkon od 1200 W. Nejlepší odšťavňovací síta jsou z mikrosíťoviny, protože mají nejvyšší výtěžnost šťávy. Ideálním příkladem perfektních odšťavňovačů jsou spotřebiče značky Catler. Například s odšťavňovačem Catler JE 4011 šťávu vyčarujete během pár sekund. Má totiž unikátní nerezové síto s ostřím zpevněným titanem a stěnami z mikrosíťoviny, ve které je více než 40 000 miniaturních otvorů. V kombinaci s výkonným 1200W motorem si s maximální výtěžností poradí prakticky se všemi druhy ovoce a zeleniny. Díky konstrukci odšťavňovače a použitým materiálům vám na jeho umytí postačí 8 minut.
No nestojí to za to?