Česká pohanková kuchařka
Autorka: Hana Šimková
Nakladatelství: Cpress
Datum vydání: 17.8. 2015
Formát: 167 × 225 mm, 366 g
Vázaná vazba
s laminovaným přebalem
Počet stran: 92
Cena: 249 Kč
Obohaťte svůj jídelníček o pohanku, bezlepkovou a od 12. století u nás pěstovanou surovinu. Tato kuchařka potěší každého, kdo má zájem o zdravou výživu, ale i toho, kdo si dá rád maso, protože autorka se receptům s masem nevyhýbá. Můžete si upéct vlastní pohankové pečivo, moučníky, pizzu, tortily, zahušťovat polévky, udělat kaše nebo zapékané směsi, karbanátky, knedlíky... a mnoho dalších vynikajících lahůdek. Autorka inspiraci pro své recepty čerpá z domácích tradic, ale také v zahraničí.
Ukázka z knihyČeská pohanková kuchařka:
Dezerty
Tuto kapitolu píšu obzvlášť ráda. Jak již mí příznivci vytušili, vaření a zvláště pečení je má vášeň. Ve všech předchozích kuchařkách jsem čtenářům nabídla naše oblíbené dobroty a nebude tomu jinak ani v této knize. Ať už držíte dietu z důvodu onemocnění celiakií či jiných zdravotních komplikací, nebo jste bytostně přesvědčeni, že pohanka patří mezi nejzdravější plodiny na našem
trhu, jistě si zde vyberete. Někteří strávníci přijdou pohance a produktům z ní na chuť hned při prvním ochutnání. Jiní lidé se k tomuto poznání dopracují postupně.
Když jsem poprvé upekla pohankový perník, vrhla se na něj vnučka s nadšením a od té doby nechce jinou než „černou buchtu“. Zato když jsem uvařila pohankové rizoto, naše malá dcerka prohlásila: „Mami, to špinavé rizoto já nepapám.“ I náš zeť Milan si velmi rychle zvykl na mou kuchyni, a jak se říká v pohádce: „Má jazyk vybranější víc než mnohý král.“ Vždy si pochutná, jen zastává názor, že aby mu dané jídlo chutnalo i příště, nesmí vědět, co za ingredience v něm bylo. Vyšším stupněm uznání je: „Teda, mamko, to bylo dobrý,“ což je tak za dvě.
Nakonec chvála nejvyšší: „Teda, mamko, cos mi to zase provedla? Teď už se ani nehnu.“ Což je chvála s vykřičníkem! Každý z našich strávníků a hostů z řad přátel má své oblíbené pokrmy a již předem oznamují, po čem jejich mlsný jazýček touží. Proto si některé pokrmy vysloužily přejmenování podle dané osoby. Nechte se tedy občas svádět mlsným jazýčkem a připravte si několik těchto receptů. Věřte, že nebudete litovat.
Více informací nejen o této knize Česká pohanková kuchařka se dozvíte také na stránkách nakladatelství Albatros Media.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz