Během reality show Česko na grilu se pracuje se surovinami. Logicky tak vzniká odpad, ale zároveň není třeba, aby ho bylo tolik. Během soutěžního kola, ve kterém se pracovalo s kuřecím masem, se porotci divili, kolik si toho z obchodu soutěžící odnášejí na pracovní stoly. Vytočit je dokázaly také batáty položené na zemi.
Jak vysvětluje Zdeněk Pohlreich: „Opravdu mi vadilo, jaké množství potravin si soutěžící byli schopni dát na ten stůl a pak je nevyužili. Zatím neumějí pracovat tak čistě. Ale třeba se to s natáčením zlepší.“ Mohlo by se tedy vařit bezezbytkově? Pohlreich má jasno: „Tohle se svého času hodně řešilo, ale dneska už to nikoho nezajímá. Zamezit plýtvání potravinami jako záchrana světa stačit rozhodně nebude.“
Kromě toho si porotci všimli, že během přípravy jídla soutěžící neochutnávali tak, aby zvládli vyladit chuť do detailu. Martin Svatek to potvrzuje: „Tak samozřejmě během vaření se ochutnává. Je možné, že jsme k nim přišli teprve ve fázi příprav, takže ještě neměli co ochutnávat. Naším úkolem také bylo, abychom je zastihli v nějakém nečekaném okamžiku, ale je pravda, že ochutnávají málo. Bez ochutnávání to určitě nejde.“ A Zdeněk Pohlreich mu dává za pravdu: „Za mě je to to nejdůležitější. I v hospodě s tím máme občas problém, že během vaření kluci málo ochutnávají. Jak já říkám: ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat!“
Martin Svatek ještě vnímal, že i mezi dvojicemi, které se do soutěže přihlásily společně, šlo občas do tuhého. „Soutěžící se obviňovali, kdo to zkazil. Tyto vnitřní boje mezi dvojicemi mě štvaly. Je potřeba spolupracovat za všech okolností. Tohle osočování se smysl nemá.“
Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová