Jak se hodnotí soutěžní pokrmy? Lehce, nebo těžce? A jak si vždy uhlídat kamennou tvář? Porotce Martin Svatek se snaží ke všem pokrmům i úkolům soutěžících přistupovat optimisticky. Konec konců, ke ve dvojici porotců tím hodnějším. Přesto se občas stane, že si výraz neuhlídá a pak se můžete v jeho pohledech dočíst věci. Nebo spíš rozpaky? Posuďte sami.
Martin Svatek je zářivou hvězdou české gastronomie. Držitel cen z mnoha mezinárodních soutěží a velmi hrdý člen Národního týmu kuchařů. Jako šéfkuchař táborské restaurace Mace ohromuje a vzdělává chuťové buňky návštěvníků svým netradičním pojetím tradiční české gastronomie.
Také hodnotil v roli porotce grilované pokrmy, které chystaly soutěžní dvojice. Mnohdy byly jeho grimasy značně rozpačité, takže je zřejmé, že rozhodování nebylo snadné a pokrmy mnohdy byly překvapivé.
Jak Martin Svatek vzpomíná: „Někdy v šesté třídě základní školy mě ovlivnil kuchař Svatopluk Kuřátko a seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka. Blikal jsem v obýváku lampičkou, co to šlo. Takže jsem absolvoval se Sváťou deset dílů a zjistil, že se v kuchyni dějí docela zajímavé věci. Za půl roku přišel Grand Restaurant pana Septima – a bylo vymalováno. Přesně tak jsem se dostal ke své profesi.“
Při pohledu do fotogalerie je zřejmé, že rozpaky se nevyhnuly ani Martinovi. Posuďte sami. Jak Martin vzpomíná na natáčení: „Se Zdeňkem máme rozdělené role. On je kaťák, já jsem smažák. Byla to moje role být za hodného. A i když jsem někdy viděl, jak a co tam dělají a chtěl jsem jim něco vytknout, držel jsem se role.
Nemohl a nechtěl bych to proti Zdeňkovi šponovat. Nešlo to. Takže jsem ve finále, až na pár detailů, byl rád, že jsem v roli hodného, milého a příjemného chlapíka. (smích) A nemyslete si, on si s sebou svoji televizní roli domů taky nenosí. Ale to by vám spíš potvrdila jeho žena.“
Jak Martin podotkl závěrem: „Tahle role pro mne byla velmi poučná. Netušil jsem třeba, jak přesně tenhle průmysl funguje. Hrál jsem v pár seriálech, ale to jen, že jsem šel okolo kamery.“