Sever Moravy je tvrdý kraj tvrdé práce, proto se tu lidé museli dosyta najíst, ale také šetřit. Zpracovalo se všechno. Místní přinesou zeleninu a ovoce a šéfkuchař vyrobí improvizovaný salátek. Co uvaří v Moničině domě? Jehněčí kolínko s kapustou, které na Hlučínsko také patří. Dvojnásobná maminka
![Česko na talíři: Prasečí nožičky u miss Žídkové v Kravařích Česko na talíři: Prasečí nožičky u miss Žídkové v Kravařích](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/prima-tv-cesko-na-taliri-monika-zidkova-34.jpg)
Zajímavé je, že v zámku, který obklopuje velký park a golfové hřiště, se kdysi učila místní děvčata vařit a hospodařit. Dnes se před ním v Česku na talíři chystají vepřové nožičky, jež obsahují velké množství přírodního kolagenu. Jak upozorňuje Jaroslav Sapík, když si ženy daly několikrát ročně nožičky, o kvalitu jejich vlasů a nehtů prý bylo postaráno. Protože je to obyčejné jídlo a protože jíme i očima, šéfkuchař myslí na to, aby kolínko krásně vypadalo, o což se postará zeleninová příloha z paprik. V neposlední řadě je přínosný i finanční efekt: „Když koupím čtyři kila nožiček, celá rodina se přejí za sto korun,“ doporučuje Jaroslav Sapík obyvatelům Kravař, kteří se přišli na jeho vaření podívat. A Daniela ochutnala další kulinářskou premiéru.
Nejen Jaroslava Sapíka, ale i Danielu Šinkorovou zajímalo, jak si Monika udržuje štíhlou postavu, v jaké kuchyni vaří a co jí chutná. Protože je „masová“, uvaří Jaroslav Sapík jehněčí, které na sever Moravy rovněž patří. Monika zůstala v rodných Kravařích, kde má hodně přátel. Žije v domě, který
![Česko na talíři: Prasečí nožičky u miss Žídkové v Kravařích Česko na talíři: Prasečí nožičky u miss Žídkové v Kravařích](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/prima-tv-cesko-na-taliri-sapik-a-zidkova-19.jpg)
Před zámkem Monika s Jaroslavem připraví romantický recept pro dva vhodný pro blížící se sváteční čas ke sklence vína. Opilé hrušky se sýrem zmizely v přihlížejících jak pára nad hrncem.
Příště v Česku na talíři uvidíte: S vínem se přímo pojí divácký recept, který si můžete na Vánoce uvařit spolu se starým známým italským kuchařem Emanuelem Ridim. Co budete na slavnostní „svařák po italsku“ (vine brulée) potřebovat? Láhev kvalitního a silného červeného vína, celý svitek skořice, 8 celých hřebíčků, trošku muškátového oříšku, kůru z 1 citronu, kůru z 1 pomeranče a trochu cukru.