Letní dovolenou většina z nás tráví s rodinou či přáteli u moře, v severských zemích, na chalupě, prostě většinou tam, aby odjela z rozpálených měst. A to je právě důvod, proč jet do Toskánska v říjnu nebo listopadu. Počasí je ještě pěkné, dokonce v říjnu se dá i koupat v moři (pravda, voda je studená asi jako na Baltu), ale máte-li štěstí, sluníčko hřeje ještě natolik, že se můžete přismahnout. Listopad můžeme přirovnat našemu babímu létu.

Ať už se vypravíte do Toskánska kvůli historii, umění či vínu, nebudete litovat. Ani my jsme nelitovali, naopak, přijeli jsme nadšení a litovali, že ten týden uběhl moc rychle.
Chcete-li pár tipů, co můžete navštívit, přečtěte si, jak jsme prožili týdenní dovolenou my.
Záměrně jsme se vyhnuli Florencii a Pise, chtěli jsme navštívit města a městečka, ze kterých ještě dýchne kus středověku.

My si zvolili ubytování nedaleko přímořského městečka Follonica, neb jsme ještě chtěli vyzkoušet moře. Možností ubytování je v Toskánsku bezpočet a pohodlně si je najdete na internetu. Můžete hledat jak přes české stránky, tak přes ty italské, které jsou většinou i v jazyce německém, anglické či španělském. Vybrat se dá z klasických hotelů, penzionků, bungalovů až po pronájem domů či ubytování na statcích – tzv. agroturistika, která je nyní velice populární. Pokud vás jede více, vyplatí se pronajmout nějaký ten domek – dýchne na vás ta pravá atmosféra toskánského stylu.
My jsme zvolili bungalovy v golfovém areálu. Ne, že bychom byli vyznavači golfu, ale bylo to blízko moře, nedaleko měst, která jsme chtěli navštívit a také, velmi levné. Za plně vybavený bungalov jsme platili jen 37 Euro – v něm mohly být ubytovány 4 dospělé osoby, zdarma by půjčili i dětskou postýlku.Ovšem vařit jsme si museli sami, i když restaurace v areálu byla. My ale rádi jedli na svých cestách, vždyť i toskánská kuchyně je vyhlášená!

K našemu ubytování patřila i menší soukromá pláž, kterou jsme využili. Jak jsem již psala v úvodu, voda je v říjnu studenější, ale sluníčko dost hřeje, že i manžel se trochu spálil. Ovšem studená voda jej zchladila:-). Jeden den relaxace po cestě stačí, takže další dny jsme se již plně věnovali poznáváním toskánské historie.
Jako první jsme navštívili malou etrusskou vesničku Populonia, jež územně náleží k městu Piombino. Ta je obehnána zdmi a chrání ji hrad z 15. stol. Na návštěvu zve Etruské muzeum či věž Torre di Populonia. Z věže je krásný výhled na moře a Parco Archeologico di Baratti e Populonia, kde se nacházejí zajímavé etruské hrobky.
Asi 4km od ní se nachází lázeňské centrum Terme Venturina, které jsme nenavštívili, ale prý je fajn.


Další etruské městečko, které jsme navštívili, byla Massa Marittima. Je to jedno z nejzachovalejších středověkých městeček. Nachází se v Colline Metallifere, kde se těžila olověná, měděná a stříbrná ruda už v době Etrusků. Dokonce se toto městečko stalo samostatnou republikou a to v letech 1225 – 1335. Z té doby se dochovaly jedinečné ukázky románské architektury. Románsko-gotický dóm na Piazze Garibaldi je zasvěcen sv. Cerboneovi, světci 6. století, jehož příběh je vytesán v kameni nad hlavním portálem. Krom toho se můžete procházet ve množství malých klikatých uliček a když se setmí, jsou tak nádherně osvětleny, že nevíte, kterou fotografovat dříve....


V jedné takové uličce jsme zašli na večeři. Stylová restaurace, vynikající jídlo a samozřejmě toskánské víno. Jako hlavní chod jsme měli králičí roládu se špenátem, přelitou tymiánovou omáčkou a k tomu opečené brambory s majoránkou. Po krátkém škemrání jsem vydyndala recept, o který se ráda podělím (jen doufám, že jsem to správně pochopila):
1 vykostěný králík, uvařený listový špenát, smetana, tymián, brambory, majoránka, česnek, olivový olej, sýr (Niva).
Do králičího masa zabalíme uvařený listový špenát, který jsme osolili a přidali do něj na drobno nakrájený česnek.Svážeme a dáme do pekáčku, polijeme dostatečným množstvím olivového oleje, podlijeme vodou a dáme péct asi na ¾ hodiny. Mezitím do kastrůlku dáme olivový olej, na něj položíme plátky formaggia, tedy nějakého místního sýra, jehož jméno jsem nezachytila, ale určitě by se dal nahradit Nivou. Až se rozpustí, přidáme smetanu, tymián a krátce povaříme. Omáčka krásně zhoustne. A uvařené brambory usmažíme a teplé posypeme majoránkou a osolíme. Poté dáme na talíř, přidáme plátky rolády a přelijeme omáčkou. Je to fakt vynikající!
Doufám, že jsem Vás navnadila i na další pokračování, kde navštívíme Sienu, San Gimignano, Montalcino a ochutnáme nějaké to vínko:-).
Nice0205 – čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz