Tvaroh je dokonalou fitness potravinou. Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Navíc je mimořádně univerzální – výborně chutná nasladko i slano.
TIP: Pokud je na vás tvaroh moc hustý, přidejte k němu jogurt, kefír nebo našlehané mléko.
Jaké zdravé dobroty přimíchat do tvarohu, když ho chcete na sladko?
Jak dochutit slaný tvaroh?
Především večer doporučují nutriční specialisté maximálně omezit příjem sacharidů. Tvaroh je ideální protože skvěle zasytí, dejte si ho však raději naslano – s paprikou, pórkem, petrželkou, jarní cibulkou, nastrouhaným křenem, pažitkou nebo i bazalkou. Dochutit ho můžete celou řadou klasického i orientálního koření. Výborný je i recept, kde tvaroh smícháte s nastrouhanou nivou či balkánským sýrem a kousky vlašských ořechů. Ořechy obecně můžete použít i při slaných variantách tvarohových pochoutek. Hodí se třeba dýňové, slunečnicové či lněné semínko.
Odvěká otázka: Je lepší tvaroh v alobalu nebo ve vaničce?
5 důvodů proč je tvaroh fitness potravinou:
2. Dobrá stravitelnost – Zpracování tvarohu organismus zbytečně nezatěžuje.
3. Bezkonkurenční složení – Tvaroh představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a ochraňuje jaterní buňky. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou.
4. Výborně zasytí – Tvaroh k večeři Vám pomůže udržet na uzdě chuť k jídlu a touhu po nočním rabování ledničky. Bílkovinu kasein tráví vaše tělo pomaleji a vy se také díky tomu cítíte déle sytí.
5. Skvěle chutná – Tvaroh však patří mezi potraviny, které nám při troše úsilí nikdy nezevšední. Navíc ani po tepelné úpravě neztrácí své skvělé nutriční hodnoty.
Zdroj: Jaroměřická mlékárna