Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chci hubnout 5 kg, nebo 50 kg – je rozdíl v postupu?

24. 05. 2024 | Diety
Ať už chcete zhubnout jen pár kilo, jinak řečeno „do plavek“, nebo vás obtěžuje výrazná nadváha či obezita, v obou případech bude přístup podobný – musíte se dostat do takzvaného energetického deficitu.

„To znamená, že výdej energie vašeho těla ve formě spálených kalorií bude vyšší než příjem energie v podobě jídla. V jiných případech, když pomineme některá konkrétní onemocnění, vaše tělo do vlastních zásob tuku nesáhne,“ vysvětluje výživový specialista.

Ideálně by se měl každý, kdo hubne, psychicky nastavit na celkovou změnu životního stylu, protože kila navíc ukazují, že dosavadní přístup nebyl dlouhodobě udržitelný, alespoň s ohledem na vytouženou linii bez nadváhy. Znamená to kromě přemýšlení o jídle a sebevzdělávání v této oblasti také plánování jídelníčku a doplnění týdenního programu o pravidelné pohybové aktivity. Nastavení je potřeba udržovat i po skončení redukční fáze, kdy člověk shazuje kila, protože v opačném případě, kdy se navrátíte k původnímu životnímu stylu před hubnutím, se dá s jistotou očekávat jojo efekt.

Chci hubnout 5 kg, nebo 50 kg – je rozdíl v postupu?Jakou zvolit strategii


Pokud se do toho chcete pustit sami, je vhodné si nastudovat alespoň základní informace. Platí, že čím je strava omezenější (různé stravovací směry, redukce hmotnosti aj.), tím vyšší úroveň vzdělání je potřeba, aby nechyběly základní živiny. Mezi vhodné znalosti také patří například vyčíslení denní návrhové energie (k tomu budete potřebovat informace o bazálním metabolismu a dalších složkách energetického výdeje), stanovení trojpoměru, tedy zastoupení bílkovin, sacharidů a tuků ve stravě a převedení výpočtu na konkrétní potraviny nebo alespoň základní přehled o mikronutrientech, které mohou být nejen vlivem úprav stravy často deficitní
.

Tipy pro úplný začátek


Než začnete se změnou stravování, zaznamenávejte si svůj dosavadní jídelníček. Snadno tak získáte přehled o tom, zda ve vašem jídelníčku něco viditelně nechybí, nebo naopak nepřebývá. U potravin, které se ve vašem jídelníčku vyskytují často, si zkuste pro přehled dohledat nutriční hodnotu v kalorických tabulkách, které jsou běžně dostupné na internetu. 

Určitě se vyplatí dbát také pestrost stravy a minimalizovat příjem vysoce zpracovaných potravin, což je potřeba určitě nějakou dobu trénovat, pokud jste to dosud nedodržovali.
Ideální je jíst tak, jak to každému vyhovuje. Pro někoho to znamená pravidelné stravování v menších porcích 3x až 5x denně, jiný může preferovat třeba pouze 2 větší jídla za den. Cílem je vždy pokrýt potřeby organismu na esenciální látky, tedy zejm. bílkoviny a různé mikronutrienty (vitaminy, minerály, polynenasycené mastné kyseliny, fytonutrienty aj.)


Zdroj, foto: The 1:1 Diet



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !