No především potraviny, které nám pomáhají v boji s přebytečnými kilogramy. Jsou to takové, které zabraňují usazování tuků a pomáhají nám při hubnutí.
Které potraviny mají zelenou?
Při snižování nadváhy by neměly chybět ve vašem jídelníčku především celozrnné potraviny, rýže, okurky, melouny, karotka, dýně, špenát, celer, kysané zelí…. Všechny tyto potraviny jsou bohaté na vitamíny a hlavně obsahují málo kalorií.
I grep je ovoce pro naše zdraví velmi prospěšné, obsahuje málo kalorií a tím napomáhá při hubnutí.
Chrom a draslík
Dále pomáhají snižovat nadváhu minerály, především chrom zamezuje přejídání. Nejbohatší zdroje: telecí játra, sýry, celozrnné výrobky, brambory, kukuřice, černý čaj a med.
A dále je to draslík, který povzbuzuje látkovou výměnu. Nejbohatší zdroje jsou sója, fazole, čočka, arašídy, sušené švestky či meruňky, datle, kokos, ořechy, rozinky, špenát, paprika, jablka a hroznové víno.
Několik jídelníčkových tipů
Strava, která je bohatá na vlákninu, dodává objem. Cítíte se po ní nasycení a hlad dostanete za mnohem delší dobu, než u stravy s malým obsahem vlákniny.
Lidé trpící nadváhou (ovšem nejen oni) by měli jíst častěji (přibližně 4x až 5x denně) menší porce jídla. V závislosti na denním režimu by tak měli jíst každé 3-4 hodiny.
Jezte, jen když máte hlad!
Velmi důležitý je pitný režim, který se musí dodržovat nejen v létě ale po celý rok! Nejlépe žízeň zaženete obyčejnou vodou, ale poslouží i neslazený čaj nebo naředěný džus. Ne nadarmo se říká, že hlad je často převlečená žízeň!
Při nadváze se nesmí zapomínat na pohyb. Může to být turistika, jízda na kole nebo plavání.
Obezita není jenom problém estetický, ale je spojený s celou řadou onemocnění, díky špatným stravovacím návykům a nedostatečnému pohybu. Proto s ní musíme včas bojovat, abychom si dále nevhodnými stravovacími návyky neublížili.
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz