OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny – tuky z mořských ryb – jsou tzv. esenciální, pro lidský organismus nepostradatelné látky. Tělo si je neumí vyrobit samo, proto je musí získávat z vhodné stravy nebo ve formě potravních doplňků. Mají nezastupitelný vliv na vývoj a správnou funkci mozku, podporují rozvoj imunitního systému a mají vliv na celkovou vitalitu dětí.
Základními zástupci OMEGA-3 nenasycených mastných kyselin jsou:
Kyselina dokosahexaenová – DHA
– působí na zdravý rozvoj mozku a nervové soustavy. Pomáhá udržovat duševní zdraví v každém věku. Podporuje schopnost učení, působí preventivně proti stařecké demenci a chrání před rozvojem Alzheimerovy choroby.
Kyselina eikosapentaenová – EPA
– pomáhá udržovat zdravé srdce a pružné cévy, pomáhá při prevenci mozkových příhod a srdečních infarktů. Udržuje pružné, zdravé klouby a chrupavky, působí preventivně na rozvoj osteoartritidy. Snižuje výskyt alergických onemocnění, zejména astmatu a atopického ekzému.
Kde se v přírodě vyskytují?
ALA – zdrojem je lněný, řepkový a sojový olej, dýňová semínka a tmavá listová zelenina.
DHA + EPA jsou obsaženy pouze v tuku mořských ryb. Abychom našemu tělu zajistili dostatečný přísun těchto nepostradatelných živin, měli bychom konzumovat minimálně 2x v týdnu mořské ryby.
Proč jsou některé tuky pro lidský organismus škodlivé a jiné nepostradatelné?
Tuky patří mezi základní složky výživy. Jsou bohatým zdrojem energie. Jsou složeny ze základních stavebních jednotek – mastných kyselin.
Naše zdraví může ohrozit
Co je to cholesterol?
Cholesterol je stavební látka tukové povahy, pro lidský organismus nezbytná, ale v nadměrném množství zdraví škodlivá. Hladina cholesterolu je výrazně ovlivněna druhem konzumovaných tuků.
Cholesterol, který můžeme v krvi měřit, se rozlišuje na tzv. „špatný” LDL a tzv. „dobrý” HDL.
LDL cholesterol, jehož koncentraci zvyšují živočišné tuky, poškozuje cévy a zvyšuje rizika vzniku cévních chorob. Shromažďuje se ve stěně cévy, vytváří aterosklerotický plát, který postupně zmenšuje průměr cévy. Tělo musí následně zvyšovat tlak krve, hrozí utržení plátu, ucpání cévy a tím může dojít ke vzniku infarktu nebo mozkové mrtvice.
ZDRAVÁ VÝŽIVA
Sdružení odborníků na výživu EU Projekt Eurodiet 2001 doporučuje:
1) omezit příjem živočišných tuků a zvýšit příjem rostlinných tuků, a to v poměru 1:3
2) zařadit do každodenního jídelníčku OMEGA-3 - kyselinu linolenovou (řepkový olej) 2 g denně, EPA a DHA (tuky z mořských ryb) 200 mg denně
Víte, že...
Více než 50 % úmrtí v ČR je způsobeno onemocněními srdce a cév.
Více než 60 % lidí má zvýšenou hladinu cholesterolu, která je jedním z nejrizikovějších faktorů vzniku infarktu a mozkové mrtvice
Téměř 80 tisíc lidí trpí Alzheimerovou chorobou.
OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny
jsou nepostradatelné pro každého po celý život.
Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz