Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co jsou to vlastně OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny ?

4. 07. 2007 | Péče o tělo

OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny – tuky z mořských ryb – jsou tzv. esenciální, pro lidský organismus nepostradatelné látky. Tělo si je neumí vyrobit samo, proto je musí získávat z vhodné stravy nebo ve formě potravních doplňků. Mají nezastupitelný vliv na vývoj a správnou funkci mozku, podporují rozvoj imunitního systému a mají vliv na celkovou vitalitu dětí.


  • Mají prokazatelně pozitivní vliv na srdce a cévy, na správnou činnost kardiovaskulárního systému a snižují hladinu cholesterolu.

  • Mají pozitivní vliv na pohybový aparát, zejména na klouby a chrupavky.

  • Podle nejnovějších poznatků působí významně na činnost mozku. U dětí podporují správný vývoj mozkových funkcí a pomáhají udržovat koncentraci, v dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s vývojem Alzhaimerovy choroby.

  • Příznivě ovlivňují imunitní systém. Snižují riziko vzniku atopických ekzémů a astmatu u dětí.

  • Jsou důležité již v těhotenství, u plodu podporují správný vývoj mozku a nervové soustavy a jsou důležité i po narození pro zdravý vývoj kojenců.

  • Základními zástupci OMEGA-3 nenasycených mastných kyselin jsou:

    OMEGA-3  nenasycené mastné kyseliny

    Kyselina dokosahexaenová – DHA
    – působí na zdravý rozvoj mozku a nervové soustavy. Pomáhá udržovat duševní zdraví v každém věku. Podporuje schopnost učení, působí preventivně proti stařecké demenci a chrání před rozvojem Alzheimerovy choroby.


    Kyselina eikosapentaenová – EPA
    – pomáhá udržovat zdravé srdce a pružné cévy, pomáhá při prevenci mozkových příhod a srdečních infarktů. Udržuje pružné, zdravé klouby a chrupavky, působí preventivně na rozvoj osteoartritidy. Snižuje výskyt alergických onemocnění, zejména astmatu a atopického ekzému.


    Kde se v přírodě vyskytují?

    ALA – zdrojem je lněný, řepkový a sojový olej, dýňová semínka a tmavá listová zelenina.


    DHA + EPA jsou obsaženy pouze v tuku mořských ryb. Abychom našemu tělu zajistili dostatečný přísun těchto nepostradatelných živin, měli bychom konzumovat minimálně 2x v týdnu mořské ryby.


    Proč jsou některé tuky pro lidský organismus škodlivé a jiné nepostradatelné?

    OMEGA-3  nenasycené mastné kyseliny

    Tuky patří mezi základní složky výživy. Jsou bohatým zdrojem energie. Jsou složeny ze základních stavebních jednotek – mastných kyselin.


    Naše zdraví může ohrozit

  • Nadměrný příjem tuků (více než 30 % z celkové energie)
  • Nevhodný poměr tuků (živočišné / rostlinné)
  • Nevhodné používání tuků (například při vaření)

  • Co je to cholesterol?

    Cholesterol je stavební látka tukové povahy, pro lidský organismus nezbytná, ale v nadměrném množství zdraví škodlivá. Hladina cholesterolu je výrazně ovlivněna druhem konzumovaných tuků.


    Cholesterol, který můžeme v krvi měřit, se rozlišuje na tzv. „špatný” LDL a tzv. „dobrý” HDL.
    LDL cholesterol, jehož koncentraci zvyšují živočišné tuky, poškozuje cévy a zvyšuje rizika vzniku cévních chorob. Shromažďuje se ve stěně cévy, vytváří aterosklerotický plát, který postupně zmenšuje průměr cévy. Tělo musí následně zvyšovat tlak krve, hrozí utržení plátu, ucpání cévy a tím může dojít ke vzniku infarktu nebo mozkové mrtvice.


    OMEGA-3  nenasycené mastné kyseliny

    ZDRAVÁ VÝŽIVA

    Sdružení odborníků na výživu EU Projekt Eurodiet 2001 doporučuje:

    1) omezit příjem živočišných tuků a zvýšit příjem rostlinných tuků, a to v poměru 1:3
    2) zařadit do každodenního jídelníčku OMEGA-3 - kyselinu linolenovou (řepkový olej) 2 g denně, EPA a DHA (tuky z mořských ryb) 200 mg denně


    Víte, že...

    Více než 50 % úmrtí v ČR je způsobeno onemocněními srdce a cév.

    Více než 60 % lidí má zvýšenou hladinu cholesterolu, která je jedním z nejrizikovějších faktorů vzniku infarktu a mozkové mrtvice

    Téměř 80 tisíc lidí trpí Alzheimerovou chorobou.


    OMEGA-3 nenasycené mastné kyseliny
    jsou nepostradatelné pro každého po celý život.


    Petra Dítětová
    Chytrá Žena.cz




    Tento článek také můžete
    * Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
    GOOGLE Přidat na Google
    TISK Vytisknout Linkuj


    Komentáře
    Obrázek uživatelky
    profil
    Ano jistě, ryby jsou zdravé a tělu potřebné, ale jejic cena je natolik nedostupná pro většinu lidí, že je konzumují minimáně.
    Obrázek uživatelky
    profil
    také si ji občas objednávám. Zatím nepociťuji žádné zlepšení.
    Obrázek uživatelky
    profil
    ryby jsou poměrně drahé, celý život je téměř nekonzumujeme.
    Aktuální soutěže
    Komerční prezentace
     
     
     
    Náš tip


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
    Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles