Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co rozhoduje o kvalitě ryby? Její zmrazení

21. 11. 2014 | Zajímavosti
Ryba je neodmyslitelnou součástí štědrovečerní tabule. Ačkoliv řada lidí nedá dopustit na klasiku, tedy kapra, mnozí strávníci raději sáhnou po filé. Výhody jsou zřejmé: chuť bez typicky bahnitého charakteru, rychlá příprava, ale hlavně absence kostí. Jenže i nákup rybího filé má svá úskalí. Co rozhoduje o kvalitě výrobků? Samozřejmě druh ryby. Velkou váhu má nicméně i způsob jejího zamrazení. Přinášíme rozdíly mezi třemi existujícími, abyste si s dostatečným předstihem stihli najít „ten svůj“ a na vánoční rybě si pochutnali.

Zmrazení na moři

Jak už napovídá název, jedná se o zpracování a zamrazení ryby ihned po jejím vylovení, tedy ještě na moři. Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, a to z hlediska chuti, šťavnatosti i nutričních hodnot, které si zachovává. Dodá lidskému organizmu dietní bílkoviny, minerály, stopové prvky a omega 3 nenasycené kyseliny ve stejném množství jako ryby čerstvé. Ty by ovšem musely být konzumovány do několika málo hodin po ulovení, což je prakticky možné pouze v přímořských oblastech. Při kuchyňském zpracování vykazuje nejmenší hmotnostní úbytky, protože není uměle „doplněno“ vodou.

Co rozhoduje o kvalitě ryby? Její zmrazeníZmrazení na pevnině

Při tomto postupu dojde k zamrazení suroviny až v přístavu. Kvalita se proto může lišit – záleží na mnoha faktorech, mimo jiné době uplynulé mezi ulovením a zmrazením či okolní teplotě. Pokud koupíte rybí filé od prověřeného, seriózního dodavatele, rozdíl mezi na moři zmrazeným filé a filé zmrazeným na pevnině nemusí být významný.

Dvojí zmrazení

Dvojí zmrazení charakterizuje situaci, kdy výrobce koupí zmrazenou surovinu ve formě celé ryby, tu potom rozmrazí, vyfiletuje a znovu zamrazí. U tohoto filé dochází při kuchyňské úpravě k významným ztrátám na hmotnosti, buňky jsou dvojím zmrazením porušeny, filé je sušší (zbavené části přirozené vody, a tedy šťavnatosti), nemá pevnou konzistenci a ztrácí své nutriční hodnoty. Výrobci do něj často uměle přidávají vodu, aby zvýšili jeho hmotnost, a další chemické přísady.

Základní rada proto zní: vybírejte si produkty z ryb s označením „zmrazeno přímo na moři“. A naopak, pokud vidíte na obale jakákoliv „éčka“ nebo pojmy typu stabilizátor, polyfosforečnan apod., potom se takovému výrobku zdaleka vyhněte. Takové filé je sice levnější, domů si ale odnesete mnohem méně rybího masa, které kvalitou a chutí zaostává.

Zdroj, foto: Mylord Premium


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jo..mnohdy kupujeme vodu, místo ryby.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles