Zmrazení na moři
Jak už napovídá název, jedná se o zpracování a zamrazení ryby ihned po jejím vylovení, tedy ještě na moři. Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, a to z hlediska chuti, šťavnatosti i nutričních hodnot, které si zachovává. Dodá lidskému organizmu dietní bílkoviny, minerály, stopové prvky a omega 3 nenasycené kyseliny ve stejném množství jako ryby čerstvé. Ty by ovšem musely být konzumovány do několika málo hodin po ulovení, což je prakticky možné pouze v přímořských oblastech. Při kuchyňském zpracování vykazuje nejmenší hmotnostní úbytky, protože není uměle „doplněno“ vodou.Zmrazení na pevnině
Při tomto postupu dojde k zamrazení suroviny až v přístavu. Kvalita se proto může lišit – záleží na mnoha faktorech, mimo jiné době uplynulé mezi ulovením a zmrazením či okolní teplotě. Pokud koupíte rybí filé od prověřeného, seriózního dodavatele, rozdíl mezi na moři zmrazeným filé a filé zmrazeným na pevnině nemusí být významný.Dvojí zmrazení
Dvojí zmrazení charakterizuje situaci, kdy výrobce koupí zmrazenou surovinu ve formě celé ryby, tu potom rozmrazí, vyfiletuje a znovu zamrazí. U tohoto filé dochází při kuchyňské úpravě k významným ztrátám na hmotnosti, buňky jsou dvojím zmrazením porušeny, filé je sušší (zbavené části přirozené vody, a tedy šťavnatosti), nemá pevnou konzistenci a ztrácí své nutriční hodnoty. Výrobci do něj často uměle přidávají vodu, aby zvýšili jeho hmotnost, a další chemické přísady.Základní rada proto zní: vybírejte si produkty z ryb s označením „zmrazeno přímo na moři“. A naopak, pokud vidíte na obale jakákoliv „éčka“ nebo pojmy typu stabilizátor, polyfosforečnan apod., potom se takovému výrobku zdaleka vyhněte. Takové filé je sice levnější, domů si ale odnesete mnohem méně rybího masa, které kvalitou a chutí zaostává.
Zdroj, foto: Mylord Premium