Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a také svalstva. Je také potřebná v době překotného růstu v pubertě. Rovněž při nedostatku vápníku. Zlepšuje hybnost kloubů a předchází úbytku kloubní chrupavky.
Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy seniory, často v kombinaci s minerály. Želatina je ve výživě potřebná jako zdroj kolagenu, k jeho regeneraci. Nejdůležitější je kolagen, potažmo želatina pro klouby. Starší lidé, ale i sportovci a lidé těžce fyzicky pracující, trpí tak zvanou osteoartrosou neboli degenerativním onemocněním kloubů, které je-li nedostatečně včas diagnostikováno a nekvalitně léčeno, může být komplikováno zánětem.
Dojde k zanícení kloubního pouzdra. Z kloubního pouzdra do kloubní tekutiny jsou vylučovány enzymy, které způsobí odbourávání chrupavky. Zhoršuje se její výživa a dojde k úbytku chrupavčité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kloubní kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompensovaná osteoartrosa, jejíž léčení je obtížné a v extrémním případě se musí nahradit postižený kloub kloubem umělým, tedy totální endoprotésou.
Nejčastěji se nahrazují kyčle, kolena ale i lokty. Jedná se o nosné klouby. Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v těle, které nahradit nemůžeme a tudíž bychom se měli o regeneraci kloubní tkáně starat co nejdříve a preventivně. Nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají v anamnéze v dětství luxaci například kyčlí nebo mají v rodině předky s osteoartrosou, těžce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou.
Snad každý člověk se během svého života setká s problémy pohybového aparátu. Náchylné jsou k tomu především klouby. V dětství a dospívání zažíváme růstové bolesti, v produktivním věku jsou klouby zvýšeně namáhány při pracovní činnosti nebo při sportovní aktivitě, zejména tzv. nosné klouby (kolena, kyčle) jsou výrazně zatěžovány i nadváhou, která čím je vyšší, tím více klouby trpí.
U postižení jak drobných kloubů páteře, tak i velkých kloubů na končetinách, je velice důležitá prevence, a to dostatek pohybu, snižování nadváhy a kvalitní strava s dostatečným přísunem látek nezbytných k fyziologické stavbě a činnosti kloubních chrupavek. Vhodným přípravkem, zajištujícím přísun těchto látek je želatina, která slouží nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebováním, ale také k regeneraci těchto struktur.
Proč jíst želatinové medvídky & Tip pro zdravé klouby
Želatinové bonbóny, například medvídci, se tvarují ve formách a leští včelím voskem, nikoli tukem. Tyto „gumové“ sladkosti ve tvaru medvěda velikosti 1cm mají světový ohlas, mlsali je už i legendární Beatles. Gumoví medvídci vznikli v Německu, ve dvacátých letech minulého století a jsou tu dodnes. Jejich obliba neklesá. Dodávají lidskému organismu čtyři aminokyseliny, které jsou unikátní a nutné pro syntézu lidského kolagenu. Výhodou také je, že jsou bez cholesterolu, s neutrálním cukrem a mají i zajímavé ovocné příchutě.
Autorka: MUDr. Bohumila Svačinová,
privátní internistka Polikliniky na Praze 1