V roce 1972 vymyslel dietu v USA dietolog a kardiolog Robert Coleman Atkins (1930–2003). Základní složkou diety jsou bílkoviny a tuky. Výrazně omezený je příjem sacharidů (max. 20g na den).
PRINCIP DIETY
Když přestanete jíst potraviny, které obsahují sacharidy, váš organismus pak nebude mít žádnou energii k dispozici a bude ji muset vytvářet z tuků. Přeměna tuků na energii se nazývá „ketóza“, a protože ta je pro organismus náročná, spotřebuje při ní sám velké množství energie (kalorií).
POVOLENÉ POTRAVINY
Zelenina, ovoce (ne všechny druhy), vejce, maso bez kůže, mléko a mléčné výrobky, pečivo z celozrnné mouky (obsahuje sacharidy), těstoviny z vajec, koření, čokoláda s více než 60 % kakaa, olej.
ZAKÁZANÉ POTRAVINY
Brambory, rýže, kukuřice, těstoviny ze semolinové mouky, pečivo z bílé mouky, banány, rozinky, meloun, ananas, mrkev, řepa, cukr, melasa, med, sladké limonády, pivo.
POZITIVA
Můžete při této dietě zhubnout.
NEGATIVA/RIZIKA
Po přidávání sacharidů je větší pravděpodobnost, že se váha bude rychle vracet zpátky. Často dochází k nedostatku vápníku a vitaminů, proto je dobré při této dietě doplňovat vitaminy formou tablet. Vlivem vysokého příjmu tuků navíc hrozí zvýšené hladiny triglyceridů, cholesterolu apod.