Mnohé z těchto postupů se používají dodnes v téměř původní podobě k výrobě kulinářských specialit. Moderní technologie však dokázaly tyto způsoby konzervace zdokonalit a zajistit tak nejen vysokou kvalitu uchovávaných potravin, ale i jejich co nejpraktičtější využití v domácí kuchyni. Dnešní zaměstnaným lidem nezbývá mnoho času ani na nakupování a vaření, natož pak na pěstování zeleniny na vlastní zahrádce. Kvalitní mražená zelenina, očištěná, nakrájená a připravená k okamžitému použití, je proto dobrou alternativou.
Moderní mrazírenská výroba
Mrazírenské technologie se od druhé poloviny 19. století, kdy se chladírenské stroje poprvé objevily v Americe, značně vyvinuly. Dnes celý proces mražení potravin řídí počítače, ať už jde o správné namíchání směsi, hmotnost, nastavení teploty či balení. Ke kvalitě výrobků přispívá i zkracování doby, za niž se sklizená zelenina či ovoce dostane ze svého stanoviště na zemědělském pozemku na mrazící linku. U nejkvalitnějších potravin je tato doba dlouhá pouze několik hodin a takto zpracovaná zelenina či ovoce pak má trvanlivost dva roky. Dnešní stroje umožňují kvalitně zmrazit jakékoliv druhy zeleniny i ovoce tak, že zůstane zachována většina vitamínů, barva, chuť i vůně – zelenina tak celkově působí jako čerstvá. Podíl vitaminů je v mražené zelenině oproti dlouho skladované zelenině nesrovnatelně vyšší. U kvalitních značek se zelenina mrazí do několika hodina po sklizni, takže její kvalita je po rozmražení vynikající a jde z hlediska obsahu živin a vitamínů o čerstvější produkt než ten, který najdete na pultech s nemraženou zeleninou.Spotřebitelé jsou zkušenější a náročnější
Na českém trhu je nyní výběr z mnoha značek mražené zeleniny. Nejoblíbenějšími druhy mražené zeleniny jsou bramborové hranolky, špenát, a polévkové směsi. Z jednodruhových výrobků se těší náklonnosti spotřebitelů také kukuřice a hrášek. Své příznivce si nachází i mražená mrkev, brokolice a zelené fazolové lusky – tedy druhy, jejichž nákup byl dříve jednoznačně upřednostňován v čerstvém stavu. Spotřebitelé postupně získávají zkušenosti s tím, že mražená zeleninová směs nemusí obsahovat jen nekvalitní zbytky sklizně, ale že v případě v prémiových značek jde o prvotřídní výběrovou surovinu, kterou po úpravě na talíři nerozeznáme od čerstvé zeleniny.
Zdroj: Findus
Jana Zedníčková
Chytrá Žena.cz