V první řadě je důležité zdůraznit, že diabetes 2. typu, neboli získaný diabetes, je z velké části skutečně zapříčiněn životním stylem, resp. nezdravou stravou a nedostatkem pohybu. Zjednodušeně řečeno: sedavý způsob zaměstnání a špatná strava může vést k nevyléčitelnému onemocnění – cukrovce.
Život s cukrovkou
Pacient s právě diagnostikovanou cukrovkou se léčí ve dvou rovinách. Základem je úprava životosprávy a dieta. Lékař určí, zda dostačuje diabetická dieta s omezením cukrů, nebo je třeba jí kombinovat s redukční dietou v případě obézních pacientů. Diabetici musí jíst pravidelně menší porce a dostatečně pít. Zdravý životní styl zahrnující pravidelnou fyzickou aktivitu je u diabetiků obzvlášť důležitý.Druhou rovinou léčby je tzv. farmakologická léčba. To znamená užívání léků či aplikace inzulínu. Účelem léčby je dosažení cílových hodnot hladiny cukru a ty se stanovují vždy individuálně se zřetelem na stav pacienta a jeho případná další onemocnění. Pokud se však ukáže, že léčba léky – perorálními antidiabetiky – nestačí k dosažení těchto plánovaných hodnot, přistupuje se k aplikaci inzulínu.
Inzulínová pera
Ještě donedávna (do roku 2007) se používaly klasické stříkačky – inzulíny – a lahvičky s inzulínem. Lékařská věda se naštěstí posouvá dále a dnes jsou již běžná inzulínová pera, která jsou diskrétní a aplikaci inzulínu usnadňují. Diabetikům ale stále zbývá pečlivě počítat velikost dávek a správný čas jejich aplikace.Vývoj jde však ještě dál – nyní jsou již k dispozici naprosto unikátní pera s pamětí. Takové pero ukáže, kdy a kolik inzulínu si pacient aplikoval v několika posledních dávkách. Například pro dlouholeté diabetiky, pro které je aplikace inzulínu až taková rutina, že si nepamatují velikost a čas poslední dávky, je funkce nového pera velmi praktická. Přibývá také diabetiků v produktivním věku, kteří žijí hektickým životním stylem a potřebují pomoc v podobě „chytrého“ pera, které si pamatuje za ně.
Jak vlastně funguje inzulín v lidském těle a proč ho potřebujeme?
Diabetes neboli úplavice cukrová je nemoc, při které tělo neumí správně zpracovávat cukr (glukózu). Při jídle se potrava v žaludku rozkládá na části – jednou z nich je glukóza. Glukóza se poté dostává do krve, která ji rozvádí k jednotlivým buňkám. Aby buňky mohly použít energii z glukózy, potřebují jakýsi klíč – a tím je inzulín, který produkuje slinivka břišní (pankreas). Pankreas sice u diabetiků 2. typu inzulín produkuje, ale jejich tělo ztrácí schopnost využívat ho k přeměně glukózy v energii.Hladina cukru v krvi
Hladina cukru v krvi je velmi důležitý ukazatel, který určuje naši schopnost využívat cukry z potravy a přeměňovat je v energii. Rozlišujeme dvě možná měření. Jedním z nich je aktuální glykémie, která udává okamžitou hladinu cukru v krvi. Přesnější údaj nám poskytuje hladina glykovaného hemoglobinu (někdy také nazývaný dlouhý cukr), který ukazuje, jak si stojíme v horizontu 2-3 měsíců.Pohled na statistiky aneb počet diabetiků stále roste
- Podle údajů Mezinárodní federace diabetu se očekává v roce 2025 nárůst podílu dospělých Čechů trpících některým typem cukrovky na 11,6 %.- Diabetikem by se tak stal téměř každý 9. občan České republiky.
- Nyní se s cukrovkou v České republice léčí přibližně tři čtvrtě milionu pacientů.
- Od roku 1975 do současnosti se počet diabetiků v ČR ztrojnásobil. Statistiky ukazují, že za dalších 25 let vzroste počet pacientů na 1,5 milionu.
- V současnosti je na světě kolem 250 milionů diabetických pacientů. Převážná většina z nich (92 %) trpí diabetem 2. typu.
Zdroj: Eli Lilly
Sixtie
ChytráŽena.cz
Sixtie
ChytráŽena.cz