Zimní svátky jsou již tradičně časem rozjímání, duchovního života a kulturních akcí, ale také úklidu, svátečních příprav, nákupu dárků a také pečení vánočního cukroví a vzájemných návštěv rodin a přátel. Ale pro lidi s vážnými alergickými reakcemi na potraviny toto období přináší i řadu rizik.
To ale nemusí platit vždy. Například u cukroví, které se peče doma,
problémy alergického rázu většinou nenastávají. Proč? Odpověď je
nasnadě: hospodyňka přesně ví, jaké přísady do dobrot použila.
Skryté nebezpečí
Pokud však alergik ochutná cukroví třeba na návštěvě u přátel nebo příbuzných, může nastat problém. A to i v případě, že na pochoutce přímo alergizující přísady nevidíme a do těsta nebyly přidány. Často totiž stačí jen jejich malá příměs, která se tam může dostat i při zpracování na válu, kde předtím bylo zpracováno těsto obsahující alergen. Potravinové alergeny se většinou bohužel nemění ani po tepelném zpracování, a pacienti na ně proto reagují i po upečení. Také přísady určené ke zdobení či kořenění mohou vyvolat nečekané reakce.
Zrádná pšenice, sója i vejce
K nejčastějším potravinovým alergenům patří pšenice, vejce, mléko, sója, ryby a korýši, luštěniny, kam patří i arašídy, a stromové ořechy. Je tedy jasné, že pro pacienty, kteří reagují na několik těchto alergenů, je opravdu těžké vybrat vhodné cukroví. Americká akademie alergologie a klinické imunologie pro takové pacienty uveřejnila na svých stránkách bezalergenové recepty na cukroví, ale i další pokrmy. U každého takového receptu je uvedeno, pro jaký typ alergie je pokrm vhodný.
Pokud by přece jen došlo k nežádoucí reakci při náhodném požití alergenu, je každý pacient, který již tuto diagnózu má, vybaven balíčkem první pomoci s injekčním adrenalinem v autoinjektoru. Při prvních příznacích reakce by měl použít tuto injekci i další léky z balíčku a volat rychlou lékařskou pomoc. Po reakci, i když by byla hned v počátku úspěšně zvládnuta, je nutné pacienta sledovat minimálně po dobu 8 hodin. Za cca 4 hodiny po první reakci může totiž dojít k dalšímu vzplanutí reakce.
Zdroj: Bez-alergie.cz
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz