Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 19.09. 2024
Dnes má svátek Zita
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrad v Balčiku

27. 01. 2024 | Evropa
Balčik je bulharské město s asi 12 tisíci obyvateli. Mnozí jej považují na nejkrásnější město na sever od Varny. Pokud turisté pobývají v této oblasti, rozhodně by neměli návštěvu tohoto místa vynechat. Město si zachovalo starobylý ráz s úzkými dlážděnými uličkami a bílými domy s červenými střechami.

Největším tahákem na turisty je ale Hrad královny Marie s nádhernou botanickou zahradou. Z pohledu Středoevropana zvyklého na bytelné kamenné hrady se název tohoto místa může zdát trochu zavádějící. Hrad Balčik se totiž skládá z několika vilek, které jsou rozesety v dobře udržovaném zámeckém parku. Ten byl vytvořen podle labyrintu Knossos na Krétě. Se středoevropskými hrady má ale společné umístění na vysokém vápencovém skalním masívu, i když o obranné funkci hradu tady asi moc mluvit nemůžeme.    
                                                      
Hrad není ani nijak zvlášť starý, vznikl v mezi lety 1926 a 1937 během rumunské okupace oblasti a stal se na několik let sídlem rumunské šlechty. Dal ho postavit rumunský král Ferdinand I. Rumunský pro svou v Británii narozenou manželku Marii, která byla jednou z vnuček královny Viktorie. Marie byla velkou stoupenkyní bahaismu, který hlásal sjednocení všech náboženství a také kult krásy. To se velmi výrazně odrazilo nejen na stavebním stylu zámku. Vznikla velmi povedená kombinace antických, gotických, maurských i starých bulharských stylů. Hlavní budova se podobá ortodoxnímu klášteru s muslimským minaretem. V parku je ale i malý křesťanský kostel, který sem byl převezen z ostrova Kréta. Jednou z nejkrásnějších staveb jsou letní lázně v římsko-arabském stylu. Alej lemují řecké amfory, kříže z Moldávie a Besarábie i turecké náhrobní kameny.

Největším zážitkem je ale procházka nádhernou 6,5hektarovou  botanickou zahradou. Roste zde asi 3 tisíce rostlinných druhů zejména ze subtropického Středomoří, ale daří se zde o rostlinstvu z oblasti Tichého oceánu, Jižní Ameriky a Jižní Asie. Kaktusová zahrada je druhá největší v Evropě a nebylo by to Bulharsko, kdyby zde nebyla také růžová zahrada.

V jedné z vilek v zámecké zahradě jsou také královniny vinné sklepy se 70 tisíci lahvemi, které představují největší sbírku vín v Bulharsku. Některá vína ve sbírce jsou i desítky let stará. Vybraná vína lze zdarma ochutnat a zároveň si vyslechnout poutavé povídání o historii pěstování vína v oblasti, případně si nějaké víno zakoupit. Vzhledem ke kvalitě ale nabízená vína nejsou za supermarketové ceny.

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hrad v Balčiku:

Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
Hrad v Balčiku
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles