Bez jídla bychom nebyli, tak si ho pojďme pořádně užít! To říká kuchař Martin Škoda, který se společně s herečkou Marií Doležalovou představí v novém pořadu televize Prima Hrdina kuchyně. Nebude se v něm ale jenom vařit. Hrdinou kuchyně bude totiž kvalitní surovina, po jejímž původu a příběhu budou oba průvodci pořadem společně s diváky pátrat. V prvním díle se v hlavní roli představí krůta. Uvidíte už v sobotu 2. září v 18.10 na Primě. Krocan dorazil ke břehům Anglie začátkem 16. století. A ti, kdo ho spatřili poprvé, museli být uchváceni jeho velikostí, exotickým opeřením a také jeho ošklivostí a divnými zvuky, které vydával. Anglicky se mu začalo říkat turkey, tedy Turek, protože lidé si mysleli, že pochází právě z Turecka. Francouzi naopak krocaní původ viděli v Indii, pojmenovali ho proto dinde. Krocan je ale doma v Mexiku – španělsky se mu říká pavo nebo taky guajolote.

Kde se vzalo české pojmenování krůta a krocan, se s jistotou neví. Do českých zemí krůta doputovala na konci 18. století a s komerčním chovem na maso se začalo až po roce 1945. Krůtí maso je ze všech běžně dostupných mas jedno z nejzdravějších, přesto ho jíme překvapivě málo – jen asi 2 kila ročně.
V prvním díle Hrdiny kuchyně se za krůtami vypravíme na farmu Nový dvůr u Českého ráje, kde se rodina Kořínkových chovu těchto zvířat věnuje už 20 let.
A jaké pak bude krůtí menu?
• Pečená krůta s karamelovou mrkví a slaninovými bramborami
• Pečená krůtí prsa s quinoou, kořenovou zeleninou a bylinkovým pestem
• Taštičky z křehkého těsta s krůtím masem na pivě a blaťáckým zlatem
• Sendvič s krůtím masem a pestem
Sledujte první díl nového pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 2.9. 2017 v 18.10 na Primě.
Zdroj, foto:
PrimaVendula Vrablová
Tento článek také můžete