Krocan dorazil ke břehům Anglie začátkem 16. století. A ti, kdo ho spatřili poprvé, museli být uchváceni jeho velikostí, exotickým opeřením a také jeho ošklivostí a divnými zvuky, které vydával. Anglicky se mu začalo říkat turkey, tedy Turek, protože lidé si mysleli, že pochází právě z Turecka. Francouzi naopak krocaní původ viděli v Indii, pojmenovali ho proto dinde. Krocan je ale doma v Mexiku – španělsky se mu říká pavo nebo taky guajolote.
Kde se vzalo české pojmenování krůta a krocan, se s jistotou neví. Do českých zemí krůta doputovala na konci 18. století a s komerčním chovem na maso se začalo až po roce 1945. Krůtí maso je ze všech běžně dostupných mas jedno z nejzdravějších, přesto ho jíme překvapivě málo – jen asi 2 kila ročně.
V prvním díle Hrdiny kuchyně se za krůtami vypravíme na farmu Nový dvůr u Českého ráje, kde se rodina Kořínkových chovu těchto zvířat věnuje už 20 let.
A jaké pak bude krůtí menu?
• Pečená krůta s karamelovou mrkví a slaninovými bramborami
• Pečená krůtí prsa s quinoou, kořenovou zeleninou a bylinkovým pestem
• Taštičky z křehkého těsta s krůtím masem na pivě a blaťáckým zlatem
• Sendvič s krůtím masem a pestem