V těchto situacích snadno dochází k tomu, že se jídlo místo výživy stává spíše naší útěchou. Pocuchané nervy hojíme nezdravými svačinkami s prázdnými kaloriemi, které máme neustále na dosah ruky. Velké balení chipsů chutná skvěle a můžeme díky němu na chvíli zapomenout na strasti všedního dne. Bezmyšlenkovité stravování může však vést k nárůstu hmotnosti, únavě, malátnosti a dalším nežádoucím důsledkům pro naše zdraví.
Podívejte se na pět tipů, jak jíst vědomě a zapracovat na složení svého jídelníčku.
Zapisujte si, co jíte
Účastníci nejrůznějších cvičebních programů jsou často vybízeni k zapisování počtu kroků, počtu cvičebních sérií ču uběhnutých kilometrů, které za uplynulý týden zvládli. Proč? Je to jednoduché. Když sledujeme svůj pokrok, jsme si lépe vědomi jednak úspěchů, ale také nedostatků, na kterých je třeba zapracovat. Vedení stravovacího deníčku vám může otevřít oči. Připomene vám oněch deset sušenek, které jste si dopřáli po obědě, nebo porci brambor navíc, kterou jste si přidali u večeře. Pokud si budete zapisovat, co, kdy a proč jíte, snadno odhalíte zlozvyky, kterých je třeba se zbavit.
Zastavte se
Stává se vám často, že se přistihnete, jak jen tak koukáte do lednice či spíže, aniž byste hledali cokoliv konkrétního? Možná si v tu chvíli říkáte, proč jste vůbec do kuchyně šli. Než si vezmete nějaké jídlo, zastavte se a zeptejte se sami sebe: „Proč teď jím?“. Je možné, že vás do kuchyně nepřivedl hlad, ale nuda, vztek či únava. Pokud se zastavíte a zamyslíte, možná si uvědomíte, že jídlo není řešením daného problému. Najděte si jiné způsoby, jak bojovat s nudou, vztekem či únavou. Vyzkoušejte procházku, zavolejte přátelům nebo si připravte šálek čaje.
Prostě jezte
Zapojte smysly
Nepřejídejte se
Zejména o svátcích si často dopřáváme porce, po kterých si musíme povolit knoflíky u kalhot. Ačkoli jsou sváteční příležitosti vzácné, mnoho lidí si tento zvyk přenáší do každodenního života a jedí, dokud nejsou zcela plní, místo toho, aby jen zahnali hlad a doplnili nezbytné palivo. Změna takových návyků může být obtížná pro ty, kdo byli vychování k dojídání porcí nebo se bojí plýtvání jídlem. Začněte snížením porcí a řiďte se radami některých odborníků, kteří doporučují nechat na talíři alespoň jedno nedojedené sousto. Jezte pomalu a vědomě. Sledujte, kdy zmizí pocit hladu, a v tu chvíli přestaňte jíst.
V dnešním hektickém světě může být obtížné obětovat čas a vnímat jak, kdy, kde a proč jíme místo toho, abychom se v myšlenkách věnovali dalším povinnostem. Intuitivní stravování nám umožňuje zastavit se a přemýšlet o tom, co jíme a jaké množství. Díky uvědomění si toho, kdy a proč jíme, a schopnosti nerušeně si vychutnat pokrm si jídlo více užijete, lépe poznáte své stravovací návyky a váš jídelníček bude výživnější a zdravější.
Zdroj, foto: Herbalife