Trpíte občas bolestmi břicha, pocitem těžkosti, nadýmáním, pálením žáhy nebo třeba bolestí hlavy? Možná za tím stojí intolerance na laktózu. Právě mléko, jogurty, mléčné dezerty i zmrzlina mohou řadě lidí způsobovat problémy s trávením. Týká se to asi 20 % dospělé populace v Česku, která se tímto typem zdravotního omezení potýká.
Laktóza je mléčný cukr, který se v lidském těle rozkládá v tenkém střevě enzymem zvaným laktáza. Pokud má člověk tohoto enzymu nedostatek, nestrávená laktóza se přesouvá do tlustého střeva, kde reaguje s bakteriemi a způsobuje výše zmíněné potíže. Přesto není nutné při tomto omezení vyřadit ze svého menu mléčné výrobky úplně. Přinášíme 5 tipů, jak na intoleranci na laktózu vyzrát.
1. Rozdělte konzumaci mléčných výrobků do menších porcí
Největší paseku v těle udělá konzumace velkého množství mléčných výrobků najednou. Proto si je v jídelníčku rozdělte do menších porcí po dobu celého dne a vyvarujte se toho, abyste jedli mléčné výrobky na lačno. Obecně se uvádí, že lidé s intolerancí na laktózu zvládnou denně sníst potraviny s obsahem 10 g laktózy, což odpovídá asi 200 ml kravského mléka. Jde ale o velmi obecné doporučení a každý si musí sám vyzkoušet, jaké množství dokáže v mléčných výrobcích bez problémů strávit.
2. Pečlivě čtěte potravinové etikety
Možná vás překvapí, v kolika různých potravinách můžete na mléčný cukr neboli laktózu narazit. Kromě mléčných výrobků ji najdete také v různých polotovarech, instantních polévkách, slaném i sladkém pečivu, sušenkách nebo jiných sladkostech. Vyplatí se proto pečlivě číst složení potravin, které kupujete. Velký pozor si dejte na produkty se sušeným mlékem či syrovátkou. Ty patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem laktózy na 100 g a mohly by vám přivodit opravdu vážné potíže.
3. Vsaďte na bezlaktózové mléko
V obchodech je dnes řada výrobků, které obsahují nízké, ba dokonce nulové množství laktózy. Patří mezi ně i mléka zcela bez laktózy, která dnes již umí výrobci zpracovat tak, aby byl výsledný obsah laktózy 0,01 g na 100 ml.
4. Nebojte se tvrdých sýrů a fermentovaných mléčných výrobků
5. Kombinujte mléčné výrobky se zdrojem sacharidů
Bonusový tip: Nebojte se vyhledat lékaře
Zdroj, foto: Mlékárna Kunín