Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pečovat o pleť v dospělosti? Boj s akné nikdy nekončí!

30. 06. 2024 | Krása
-Komerční sdělení-

Akné se vnímá jako problém teenagerů, ale pravda je taková, že pupínky a záněty mohou potrápit i dospělé. Mnozí z nás očekávají, že s osmnáctými narozeninami beďary zmizí, ale bohužel se to ne vždy děje.

Akné totiž nepatří mezi estetické potíže, ale jedná se o chronické kožní onemocnění, které se může objevit v jakémkoli věku včetně seniorského. Příčiny mohou být různé – od hormonální nerovnováhy přes nevhodnou stravu po stres a špatné životní návyky. Jak se tedy chovat, aby kůže byla zdravá a pleť zářila?

Různé typy akné a jejich léčba


Jak pečovat o pleť v dospělosti? Boj s akné nikdy nekončí!Akné se projevuje v různých formách, objevují se černé tečky, drobné pupínky, červené skvrny, ale i hluboké cysty, které se mohou zjizvit. Nejčastější formou je „acné vulgaris“, které postihuje hlavně dospívající a souvisí s hormonálními změnami u teenagerů.

U dospělých se často objevuje „acne papulopustulosa“, zatímco mezi nejvážnější typy akné patří „acne conglobata“, která může vést k důlkům, jizvám a trvalému narušení kožního povrchu. Při závažnějších formách akné je důležité konzultovat léčbu s dermatologem, který může předepsat vhodná antibiotika nebo doporučit odbornou péči včetně laserové terapie.

Hormonální vlivy v průběhu života


Za vším hledej hormony? Je nutné říci, že hrají klíčovou roli ve vzniku pupínků. Androgeny, které zvyšují produkci kožního mazu, ucpávají kožní póry a způsobují záněty. Hladiny androgenních hormonů kolísají u náctiletých, přičemž v pubertě postihuje akné až 90 procent populace.

U dospělých žen se pak objevuje akné vlivem hormonálních výkyvů během menstruace, těhotenství, po porodu nebo v menopauze. Hormony se vyplavují i kvůli nadměrnému stresu, což vede k výskytu boláků, ale rovněž zánětů v těle.

Jak pečovat o pleť v dospělosti? Boj s akné nikdy nekončí!























Strava a její vliv na pleť


Kromě hormonu je důležitým faktorem pro zdravou pleť strava. Nejvíce škodí průmyslově zpracované potraviny, fast foodové pokrmy, slané snacky a sladkosti.

Naopak velmi prospěšné jsou obiloviny, ovoce, zelenina, ořechy, semínka a potraviny s nízkým až středním glykemickým indexem, které neobsahují aditiva, konzervanty, barviva a další agresivní látky nebo pálivé koření. Velmi vhodné je doplňovat vitamíny C a E, z minerálů pak zinek, který vyniká protizánětlivými účinky.

Každodenní rutina a spánková hygiena


Bez čeho se pleť každodenně neobejde? Bezesporu bez čištění, které se musí provádět dvakrát denně. Čištění musí jít ruku v ruce s pravidelnou hydratací, aby se zabránilo nadměrnému vysušování.

Jak pečovat o pleť v dospělosti? Boj s akné nikdy nekončí!























K narušení vrchní vrstvy kůže může dojít rovněž nadměrným sluněním, proto se radí používat ochranné krémy s vysokým faktorem při pobytu na slunci u moře i na horách nejen v létě, ale i ve zbylých ročních obdobích. Vzhled pleti může zhoršit taktéž pobyt v zakouřeném prostředí, k tomu se doporučuje spát alespoň sedm až osm hodin denně v čistém ložním prádle, aby nedocházelo k rozšiřování bakterií skrze povlak na polštáři.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !