Nejen během zimy, ale také na jaře jsme všichni vystaveni různým bakteriálním infekcím. Ty oslabují naši imunitu a tělo je pak náchylnější k jakémukoliv onemocnění. Pro správnou funkci imunitního systému je nejdůležitější zdravý životní styl a psychická pohoda.
Proto je nutné neustále dbát o své zdraví a podporovat funkci imunitního systému. Už naše babičky říkaly: „Čistota půl zdraví!“ Začínáme čistotou u našich rukou, čím častěji si je myjeme, tím lépe! Nepodceňujeme teplé oblečení. Oblékáme se podle počasí. Dopřejeme si kvalitní spánek i pohyb na čerstvém vzduchu. Důležitý je také pestrý a vyvážený jídelníček.
Co by v našem jídelníčku nemělo chybět?
Zdraví začíná ve střevech. Zdravá střevní mikroflóra je základem dobré imunity. V našem jídelníčku by neměl chybět vitamín C, který je obsažený v ovoci a zelenině. Vitamín E obsahují rostlinné oleje, mléko, máslo, burské oříšky a pšeničné klíčky. Zinek je obsažený v luštěninách, libovém mase a mořských rybách. Selen obsahují ořechy, ryby, mořské plody a drůbeží maso. Omega 3 mastné kyseliny obsahují především ořechy, mořské ryby, lněné semínko a jiné. V našem jídelníčku by neměly chybět jogurty se živou kulturou, které chrání střeva a trávicí soustavu před působením škodlivých vlivů. Také dopřávejte organismu polévky z čerstvé zeleniny, tím posílíte celkovou obranyschopnost.
Přírodní produkty na posílení imunity
Posilování imunity působí dobře jako prevence nejrůznějších onemocnění. Přírodní prostředky pomáhají posílit imunitní systém a celkově pročistit a ozdravit organismus.
Křen patří mezi výborné bylinky posilující naši obranyschopnost. Čerstvý ho můžeme zamíchat do nějakého pokrmu nebo pomazánky.
Česnek má antibakteriální účinky, můžeme ho označit za přírodní antibiotikum. Nejlépe ho našemu organismu dodáme v pokrmu, polévce, pomazánce, nebo nakrájený na chlebu s máslem.
Cibule má stejně jako česnek antibakteriální účinky. V kuchyni je nepostradatelná, stejně jako česnek a křen. Své uplatnění našla i v domácí lékárně. Čerstvou cibuli přidáváme do salátů, na posypání různých pokrmů a také si ji může nakrájet na chleba a posypat nasekanými čerstvými bylinkami. Například pažitkou, řeřichou nebo petrželkou. Tím se účinnost vitamínů ještě zvýší.
Kysané zelí
Pravidelnou konzumací kysaného zelí podpoříme naši imunitu a chráníme náš organismus před různými infekcemi. Obsahuje spoustu vitamínů a látek, které chrání naši imunitu. Můžeme si z něj připravit salát k různým masitým jídlům.
Med
Pravidelným užíváním medu chráníme náš imunitní systém. Pro své cenné látky je v přírodním léčitelství nepostradatelný. Medem sladíme hlavně bylinkové čaje.
Bylinné čaje na posílení imunity
Čaje z různých bylin podporují imunitní systém, obsahují velké množství vitamínů a stopových prvků, které chrání náš organismus. Mezi takové čaje patří heřmánkový, šípkový, kopřivový, lípový, mateřídouškový, zázvorový, jitrocelový a zelený. Výborný je čaj také z divizny, podbělu, rakytníku a černého bezu. U bylinkových čajů si dávejte pozor na alergie!
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou výborné na posílení imunity. Obsahují látky, které mají antivirové účinky. Můžete si z nich připravit ovesnou kaši nebo si je přidat do jogurtu.
Budete-li dbát o své tělo, udržíte si zdravý životní styl a dobrou psychickou pohodu.
ChytráŽena.cz