-Komerční sdělení-
Střídání ročních období má vliv nejen na naši psychiku, ale i fyzickou odolnost. Měli bychom se naučit svému tělu více naslouchat a upravit v průběhu jara až zimy nejen svou aktivitu, ale i jídelníček. Třeba zimní období je dobou ladění se do klidu. Tělo vyžaduje více spánku, mění se nám chutě a přirozeně vyhledáváme pokrmy, které nás zahřejí.
Pospěte si o chvilku déle
Stačí si vzpomenout, s jakou radostí se nám ráno vstává v létě a jak se dlouho probouzíme v zimních měsících. V zimě je dostatečné množství spánku důležité k udržení imunity a produktivity, protože tělo je v tomto období zvláště náchylné k nemocím. Měli bychom se snažit prodloužit délku spánku na 8 až 9 hodin, chodit spát dříve, ideálně kolem deváté nebo desáté večerní hodiny a vstávat mezi pátou a sedmou hodinou ráno.
Zimní jídelníček obsahuje jídla vydatná a teplá
Stravování může v zimních měsících významně přispět ke správnému fungování našeho organismu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, zapečená jídla, ovocné kompoty, sušené ovoce apod. Doporučujeme také dávat přednost jídlům slané chuti. Výbornými potravinami zimního jídelníčku jsou určité druhy luštěnin a zeleniny.
Ze zeleniny je doporučována kořenová (mrkev, petržel, celer, křen, ředkev, červená řepa), brukvovitá (květák, brokolice, růžičková kapusta, kapusta, zelí, romanesco), cibule, česnek, pórek, kysané zelí (zdroj vitaminu C).
Recepty na jídla, která zahřejí
Fazolová polévka s batáty
4 porceIngredience:
320 g fazole barevné Menu Gold
500 g batátů
320 g mrkve
100 g brambor
200 g dýně červené hokaido
1 lžičky citronové šťávy
1 lžíce ghee
1 cibule
1 výhonek řapíkatého celeru
1-2 lžičky mořské soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 stroužek česneku
1 lžička sladké papriky
1 lžička majoránky
Postup:
Fazole přes noc namočíme ve vodě. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Očistíme batáty, brambory, mrkev i dýni a nakrájíme na kousky. Na rozehřátém ghee orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené batáty, brambory, mrkev a dýni. Zalijeme dostatečným množstvím vroucí vody a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme prolisovaný česnek a částečně rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, osolíme, opepříme, ochutíme paprikou, majoránkou a dle chuti okyselíme citrónovou šťávou. Přimícháme uvařené fazole a chvíli spolu vaříme, aby se jednotlivé chutě propojily.
Podáváme teplé jako vydatnou večeři.
Hrstka s uzeným masem, restovanými bramborami a čerstvým křenem
4 porceIngredience:
200 g hrstky Menu Gold
600 g uzeného masa
150 g mrkve
150 g celeru
100 g cibule
bobkový list, nové koření
sůl, pepř
600 g brambor
30 g sádla
80 g křenu
Postup:
Uzené maso vložíme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninou, cibuli a koření do polévky. Jemně osolíme a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme a dáme do něj vařit hrstku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na lžíci sádla.
Vše zkompletujeme na talíři a doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.
Více informací a receptů najdete na www.menugold.cz