Dny se krátí, světla ubývá a kdo není nachlazený nebo nepopotahuje, má notnou dávku štěstí, my mu s kapesníkem v ruce gratulujeme a posíláme klíčenku. My ostatní, které štěstěna nepolíbila, si musíme naši imunitu hlídat a pořádně ji posilovat. Proto jsme pro vás připravili seznam potravin, které jsou přímo narvané vitamíny a díky kterým svou imunitu pořádně nakopnete.
Kombinace předvánočního stresu, krátkých dnů a pošmourného počasí dává zabrat imunitě nás všech. A protože se nikdo nechceme potácet od jednoho nechlazení k druhému, připravili jsme pro vás tipy na potraviny, kterými imunitu pořádně posílíte.
Česnek a cibule
Důležitost zeleniny v jídelníčku a její pozitivní dopad na zdraví není asi třeba zdůrazňovat. Zaměřme se raději na jedny z premiantů v této kategorii. Ano, nebude řeč o ničem jiném než o cibuli a česneku. Ve velkém množství v nich najdete vitamíny skupiny B nejvíce B3 a B6, zelené části obsahují vitamín C. Z minerálů je v cibuli hojně zastoupen draslík, železo, mangan, zinek a kobalt. V česneku rovněž najdete draslík, železo, mangan a zinek. Dále ještě vápník, sodík, hořčík a fosfor. Zkrátka a dobře, pro posílení imunity jsou česnek a cibule bomba.
Houby
Houby shiitake, které jsou hojně využívány v japonské kuchyni, jsou jedním z nejlepších zdrojů imunomodulační látky zvané betaglukan, která pomáhá aktivovat náš imunitní systém. V našich podmínkách jsou houby shiitake obtížněji dostupné. Ale i na českém trhu najdete třeba lahodné pesto, které se dá využít nejen jako pomazánka na vaření, ale také v různých receptech asijské kuchyně.
Ořechy
O důležitosti omega-3 a omega-6 mastných kyselin byly napsány stovky článků a o jejich prospěšnosti nemá smysl diskutovat. Jedním z jejich nejlepších zdrojů jsou bezpochyby ořechy. Ty ještě navíc obsahují vitamin E se silnými antioxidačními vlastnostmi, toho mají nejvíc právě mandle. Pokud moc nejste na slané, tak určitě vyzkoušejte různé sladké krémy, které se z ořechů a mandlí vyrábějí.
Základem jsou zdravá střeva
Zdroj, foto: ŽIVINA