Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si správně vybrat brýle na kolo?

19. 06. 2024 | Zajímavosti
Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud stále přemýšlíte nad tím, jaké brýle si na vaše cesty vybrat, neřiďte se jen cenou nebo designem.

    1. Cena nemusí být vysoká


Jakmile si uděláte na internetu průzkum o cenových relacích slunečních brýlí na kolo, můžete nabýt dojmu, že jde o drahý špás. Není tomu tak vždy. Světoví výrobci brýlí v ceně odrážejí vývoj, marketing a občas i velmi drahý sponzoring nejrůznějších sportovních akcí a závodů. Dejte proto přednost méně známým značkám, které poskytují stejnou kvalitu za výrazně nižší cenu.

    2. Skla pro sportovní aktivity


Při výběru brýlí na kolo je potřeba promyslet i to, zda je budete nosit i v lese, kde je stín, nebo jen při jízdě po asfaltu. Vodní hladina, rovný asfalt či skleněné výlohy totiž cyklisty oslepují svými odlesky, které jsou jednak nepříjemné a na druhé straně výrazně namáhají vaše oči. Pro eliminaci nechtěných odlesků si proto nezapomeňte vybrat brýle s polarizačním filtrem.

Jak si správně vybrat brýle na kolo?

Jaké výhody mají polarizační brýle?
    • Snižují nepříjemné oslnění.
    • Zajišťují jasnější vidění a lepší vnímání kontrastu při intenzivním světle.
    • Snižují únavu očí způsobenou prudkým a jasným světlem.
    • Přispívají k pocitu pohodlí při pobytu na slunci.
    • Snižují riziko oslnění, například během řízení.
    • Jsou skvělým doplňkem pro outdoorové aktivity a sport.
    • Umožňují dobré vidění i ve stínu.

Vychytávka:

Pro lepší stabilitu brýlí na vaší tváři si vyberte sluneční brýle, které mají pogumované postranice, nebo takové, které mají jejich konec zahnutý. 

    3. Jakou vybrat barvu čoček?


Sluneční brýle na kolo nejsou jen designový kousek. Můžete se tak setkat s nejrůznějšími barevnými čočkami. Například šedé věrně interpretují skutečné barvy. Žluté jsou vhodné do šera a přítmí, protože zvyšují kontrast. Modré zjemňují sluneční svit nízké intenzity. Oblíbené jsou také zelené čočky. Ty decentně mění způsob vnímání barev a snižují únavu očí. Je potřeba si však uvědomit, že všecky barevné čočky částečně zkreslují skutečné vnímání barev. Pokud tedy chcete barevné čočky, ale aby příliš nezkreslovaly skutečnost, vyberte si modely s šedými či zelenými skly.

    4. UV ochrana je samozřejmostí


U levných slunečních brýlí na kolo zůstane zornička oka rozšířená jako kdyby byla ve tmě. Širokou zorničkou pak sluneční paprsky snadno pronikají dovnitř oka, kde mohou napáchat škodu. Pokud hledáte kvalitní sluneční brýle, čočka by měla být dostatečně tlustá se speciální povrchovou úpravou antireflexu, který zabraňuje zpětnému odrazu slunečních paprsků do oka.

    5. Jaký rám je nejpraktičtější?


Častou otázkou, kterou řeší cyklisté u slunečních brýlí, je vhodnost typu rámu. Celorámové brýle jsou pevnější, čočky jsou v brýlích tak lépe chráněné. Jsou tak celkově odolnější. Polorámy jsou lehčí a elegantnější. Bez ohledu na rám je však důležité myslet na to, aby brýle na kolo poskytovaly dobré periferní vidění. Zvyšujete tím nejen svoji bezpečnost, ale i bezpečnost druhých.

POZOR!  Stačí vám na kolo klasické sluneční brýle?

Obyčejné sluneční brýle se na kolo nedoporučují. Jsou totiž rozměrově často menší, a vaše oči pak při jízdě na kole zbytečně slzí. Navíc při sportovních aktivitách na nose většinou dostatečně nedrží. Obyčejné sluneční brýle jsou přípustné na kolo jen v případě, že jezdíte v městském prostředí na krátkých trasách.

Zdroj, foto: Alensa


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Myslím si, že to nejdůležitější je, aby ty brýle zakrývali co největší plochu, aby vám do očí nefoukalo a nevletěl vám do nich hmyz. Jinak je důležité i oblečení, ideálně doporučuju brát s sebou nějakou skladnou pláštěnku, která vás ochrání jak před větrem tak i před deštěm. tady mi pomohl článek: https://www.bikeplan.cz/aktuality/26/obecne/ukazeme-vam-jak-se-spravne-obleknout-na-kolo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles