Nejlepší způsob jak skladovat ovoce a zeleninu z vlastní zahrádky je zmrazování. Je to jednoduchý, šetrný a velice praktický způsob konzervace, při níž potraviny vlivem nízkých teplot neztrácejí na chuti.
Potraviny, které chceme zmrazit bychom měli vždy dobře zabalit. K balení použijeme mikroténové sáčky, alobal nebo nádobky z plastů. Takto upravené potraviny skladujeme obvykle při teplotě – 18°C. Zmrazit můžeme ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, vejce, vařené pokrmy, pekárenské výrobky.
Když mrazíme čerstvé ovoce platí tady zásada, že používáme jen čerstvé a nepoškozené plody. Bobulovité plody, jako jsou maliny, ostružiny, angrešty nejlépe mrazíme stejně jako jahody.
Správným zmrazením si plody uchovají původní tvar a neslepí se. Jahody naskládáme na plech, který je určený na pečení tak aby se vzájemně nedotýkaly. Takto je předmrazíme. Potom je přeložíme do mikroténových sáčků a vložíme do mrazničky. Větší plody jako jsou jablka, hrušky, broskve, meruňky a nektarinky, nejprve 2 minuty blanšírujeme. Pak je oloupeme, vybereme pecku, jaderníky, nakrájíme na plátky a navrstvíme do nádoby. Pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Polejeme je směsí z jednoho dílu medu a tří dílů vody, ovoce musí být úplně ponořené. Takto připravené vložíme do mrazničky.
![Jak skladovat ovoce a zeleninu ze zahrádky? Jak skladovat ovoce a zeleninu ze zahrádky?](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/skupinka-zelenina.jpg)
Květák rozebereme na růžičky, do vody přidáme 1 lžíci citrónové šťávy a 4 minuty povaříme ve vařící vodě. Takto upravený nám vydrží po dobu 6 měsíců. Když máme zeleninu předvařenou, jen co se ochladí a okape, naplníme ji do sáčků nebo nádob, které pečlivě uzavřeme a vložíme do mrazničky.
Z mléčných výrobků se dá dobře zmrazit, máslo a také smetana ke šlehání.
Smetanku před zmrazením trochu ušleháme. Vydrží nám v mrazničce 3 měsíce.
Když potřebuje zmrazit vajíčka oddělíme bílky od žloutků, dáme do nich špetku soli a takto připravené zmrazíme v oddělených nádobách.
Velmi dobře můžeme také zmrazit hotová jídla, především polévky, omáčky a také zeleninové pokrmy. Méně vhodné jsou potraviny, které obsahují vejce nebo majonézu , mohou zvláčkovatět. V zeleninových pokrmech by však neměly být brambory, které se zmrazením mění na kaši. Pokrmy nikdy nezmrazujeme, pokud jsou teplé! Můžeme je také předchladit v lednici. Pod víčkem nádoby bychom měli ponechat 1 cm volný prostor. Tak je můžeme skladovat po dobu 6 měsíců.
Všechny koláče, dorty, pečivo i chléb se dá dobře zmrazit. Používáme vždy čerstvé výrobky, hned po vychladnutí. Koláče a dorty zmrazujeme rozporcované. Krémové dorty bychom neměly ponechávat v mrazáku déle jak 2 měsíce. Koláče, pečivo i chléb vytáhneme několik hodin před konzumací a necháme je nerozbalené rozmrazit při pokojové teplotě. Pekárenské výrobky vydrží až 4 měsíce.
Zmrazování je nejlepší zůsob jak skladovat ovoce a zeleninu nebo sezónní produkty po delší dobu. Mráz vitamínům neškodí, právě naopak, zmrazování je zatím nejlepší způsob jak je v konzervované zelenině a ovoci uchovat. Navíc je velice praktické, když si uděláme více porcí teplého jídla nebo upečeme chleba do zásoby a nespotřebované množství zmrazíme.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz