1. Hmotnost lyžaře: Položte běžky na zem, stoupněte si na ně a rozložte svou hmotnost rovnoměrně na obě lyže. Poproste prodavače či váš doprovod, aby pod středem lyží protáhl list papíru. Ten by měl jít volně protáhnout v délce cca 50 – 60 cm pod středem lyže. Zde bude tzv. mazací komora, kam se na skluznici nanáší stoupací vosk. Pokud je komora příliš krátká, bude pro vás velmi těžké se odrazit. Sáhněte po tvrdších či delších běžkách. Pokud bude komora příliš dlouhá, bude váznout skluz. Vyberte lyže měkčí či kratší.
2. Šupiny: Některé běžky mají z výroby v oblasti stoupací komory vyřezány do skluznice protiskluzné šupiny, které simulují funkci mazacího vosku, tedy zabraňují podkluzování a umožňují odraz vpřed. Takto upravené lyže nemusíte mazat stoupacími vosky, ovšem obvykle mají poněkud horší skluz. Šupiny se používají u modelů pro rekreační lyžování.

4. Vázání: Velmi důležité je vybrat si vhodný systém vázání. V současnosti existují dva rovnocenné systémy, Rottefella NNN (dvě vodící drážky v podrážce) a Salomon SNS (jedna vodící drážka v podrážce), oba ovšem vyžadují odpovídající boty. Pokud tedy boty již máte, kupte si k nim odpovídající vázání. Pokud kupujete i boty, vyberte nejprve takové, které vám budou nejlépe sedět, a až poté vybírejte lyže s odpovídajícím systémem vázání.
5. Vosky: Běžky musíte před jízdou vždy navoskovat. Modely se šupinami a běžky na bruslení pouze skluznými vosky, kombi běžky a běžky na klasiku také vosky stoupacími, které se nanáší do mazací komory. Pro rekreační lyžování lze použít univerzální vosky, sportovnější jízda již vyžaduje použití vosků pro aktuální klimatické podmínky. Jak správně voskovat vám poradí obsluha vaší lyžařské prodejny.
Zdroj, foto: Ski a Bike Centrum Radotín