Jak si vybrat tu správnou, kvalitní tyčinku, aby tělu nejen dodala kvalitní bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky, ale i prospěla našemu zdraví a neobsahovala umělé přídatné látky? Poradí Vám s výběrem slečna recepční nebo se budete řídit selským rozumem a raději sami pečlivě prostudujete složení tyčinek? Pokud jste zvolili zdravý selský rozum, tak máte na půl vyhráno. Nyní si uvedeme základní principy, jak vybrat kvalitní tyčinku a vytěžit z ní maximum pro své tělo.
Přísady, kterým se raději vyhněte:
• Glukózo–fruktózový sirup tělo nevyužije pro doplnění vyčerpaných zásob glykogenu, ale uloží si nadbytečnou energii z fruktózy do tukových zásob v oblasti dutiny břišní (tzv. viscerální tuk). Místo hubnutí, tak díky nadbytečnému příjmu glukózo-fruktózového sirupu, přibíráme na váze.• Rostlinný tuk (ztužený palmový, palmojádrový,…) obsahuje zdraví škodlivé trans tuky (vznikají při ztužování rostlinných tuků), které při pravidelné konzumaci způsobují metabolická onemocnění (cukrovku, kornatění cév, infarkt, mozkovou mrtvici i rakovinu).
• Umělá barviva (chinolinová žluť E104, azorubin E122, karmíny E120, kotlinová červeň E124, brilantní modř E133,…) se získávají z uhelného dehtu, mohou způsobovat hyperaktivitu u dětí a alergickou reakci u citlivých jedinců.
• Umělá sladidla (aspartam, acesulfam K, maltitol, sorbitol, sukralóza, sacharin, cyklamát…) jsou chemicky vyrobené látky, podporují chuť k jídlu a mohou způsobovat nádory.
Kvalitní složky tyčinek:
• Nesířené sušené ovoce jako přírodní sladidlo a zdroj jednoduchých cukrů pro rychlé doplnění sacharidů po tréninku.• Oříšky a semínka jako zdroj zdraví prospěšných tuků a rostlinných bílkovin.
• Kvalitní proteiny (nativní syrovátkový, konopný, rýžový a hráškový protein) pro budování svalové hmoty. Optimálně nad 20g bílkovin na 100g tyčinky.
• Bezlepkové celozrnné obiloviny (jáhlové, pohankové, rýžové, ovesné vločky) obsahující postupně uvolňující sacharidy a vlákninu pro dobré trávení.