Obezita se nedědí v pravém slova smyslu, ale z generace na generaci přechází jen stravovací zvyky, způsob vaření a vydatného stolování. Často si ani neuvědomujeme, že jíme víc, než potřebujeme.
Někteří obézní lidé nejedí ani tak moc, ale spíš jedí nedisciplinovaně, nesprávně a nezdravě. Doma nesnídají a v práci si pak dopřejí vydatnou svačinu kolem desáté a mezi to vkládají několik různých druhů káv. Jiní lidé naopak vůbec neobědvají a jedí až po návratu z práce, ale zato vydatně, protože mají tzv. „Hlad jako vlk“. Protože delší dobu nejedli, klesla jim hladina krevního cukru a to vyvolalo nepříjemný pocit hladu, takže jen co se dostali k jídlu, nevědí, kdy mají přestat.
Jen na ukázku malý příklad rozdílů energetických hodnot dopolední svačiny:
2 jablka = přijmeme cca 100 kcal - DOPORUČUJEME
nebo
2 řezy čokoládového dortu a šálek kávy = přijmeme 460 kcal
nebo
1 ks čabajka se 2 rohlíky = přijmeme 750 kcal
Pokud opravdu chcete zhubnout ještě do příchodu Vánoc, musíte jíst alespoň pětkrát za den energeticky málo vydatná jídla a nesmíte hladovět. Je nutné zbavit se zlozvyků – jedení z nudy či nervozity. Jídlo Vás v tomto případě sice uspokojí, ale v podobě tuku zůstane v těle.
Jak rychle zhubnout?
Podstatnou redukci hmotnosti upravíme příjmem živin tak, aby organismus byl donucen brát ze svých ukrytých tukových zásob a tak potřebnou energii doplňoval. Pokles hmotnosti má být na úkor nadbytečných tuků, nikoliv svalstva. Když chceme za týden zhubnout jeden kilogram, musíme mít energetický přísun alespoň 4 190 kJ, což je přibližně 1000 kcal denně. Na duševní, převážně sedavou práci potřebujeme cca 2 600 kcal, pokud chceme zhubnout, znamená to přísun jen 1 600 kcal. Stravu s takovouto hodnotou můžeme konzumovat delší čas bez újmy na zdraví. Je to dlouhodobá redukční dieta. Přísnější dieta počítá s příjmem jen okolo 1 000 až 1 200 kcal, je tvrdší a můžeme ji dodržovat jen krátkou dobu. Ale ani redukční dieta nejsou jen samé zákazy. Něco jíst musíme. Dostatek bílkovin, zeleniny a ovoce nám poskytne nejen pocit nasycení, ale i všechny potřebné živiny, dostatek vitamínů, zejména C a vlákniny.
Co dělat, abychom zhubli a udrželi si normální hmotnost?
Tajemství přípravy redukční diety
Redukční dieta má obsahovat málo tuku, proto jídla nesmažíme. Nejvhodnější je vaření, dušení a občas i pečení. Vhodná je úprava v alobale, zvláště maso telecí, hovězí svíčkovou a ryby, a také úprava na nepřilnavé teflonové pánvi. Koření nemusíme omezovat, solíme s mírou, sladíme medem nebo umělými sladidly.
POLÉVKY
Nejvhodnější jsou vývary ze zeleniny, ale i masové, odmaštěné. Dáváme do nich hodně zeleniny. Na zavaření používáme namleté maso bez mouky. Polévky s nízkou energetickou hodnotou není třeba vůbec vynechávat, žaludek Vám zaplní a nepřiberete.
MASA
Můžete konzumovat hovězí, telecí, zvěřinu, kuřecí, krůtí a ryby – vše bez tuku. Do jídel přidáváme velké množství zeleniny, kterou dusíme přímo s masem.
ZELENINA
Podáváme ji jako samostatné jídlo – salát politý jogurtovou zálivkou, současně je to také nejvhodnější příloha k masu.
OVOCE
Platí o něm to samé jako o zelenině. Má nízkou energetickou a vysokou biologickou hodnotu.
BRAMBORY
Podáváme jen po 100 – 150 g, pouze vařené a posypané petrželovou natí, pažitkou nebo řeřichou kvůli vitamínu C.
RÝŽE A TĚSTOVINY
Konzumujeme jen málo, protože třicet gramů rýže ve Vás nabyde na gramů devadesát.
KNEDLÍKY
Těm se raději vyhněte, pokud je to neodkladné, dejte si maximálně 2 plátky.
MOUČNÍKY
Nahrazujeme je syrovým ovocem nebo kompotem bez cukru. Můžeme si občas dát trochu tvarohu, netučného sýra nebo nízkotučný jogurt.
Rada na závěr:
Redukční dieta musí být sestavena tak, aby se odbourával hlavně tuk. To nesplňují módní „zaručené“ diety, při kterých vzniká nebezpečí, že se odbourá tělesná bílkovina. Kdo by však nechtěl zhubnout bez velkého trápení a bez velkého odříkání ?? Je to možné, ale rozumnou cestou.
Dá se jíst všechno, vlastně téměř všechno, ale v menším množství a častěji, zhruba po třech hodinách. Měli bychom omezit příjem jednoduchých cukrů, které konzumujeme v podobě sladkostí a bílého pečiva a dát přednost pečivu celozrnnému. Potraviny bohaté na bílkoviny ponechat v jídelníčku, ale v menším množství. Pestrou stravu bychom měli konzumovat rozdělenou do 4-5 menších denních dávek, přičemž po 18. hodině bychom neměli jíst už vůbec, pouze trochu ovoce a hodně tekutin. Potravu bychom neměli hltat, neměli bychom jíst a pít příliš zbrkle, a ani velmi teplé a studené nápoje nejsou příliš vhodné.
Rozhodli jste se do Vánoc nějaké to kilo zhubnout? Přečtěte si také ukázku Přísné redukční diety a Týdenního jídelního lístku.
Držíme Vám palce !
Pokud máte zkušenosti s dietami, určitě nám napište a pochlubte se Vašimi úspěchy či neúspěchy na tento email, Vaše příběhy zveřejníme v kategorii Vaše příběhy a každý ohodnotíme malým dárkem.
Petra Mašková
Chytrá Žena.cz