Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.10. 2024
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak zůstat fit a plní energie, když zápasíte s intolerancí na laktózu

12. 10. 2024 | Péče o tělo
Laktózová intolerance dokáže pořádně potrápit. Podle odborníků se s ní potýká dokonce až 68 % světové populace. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme 5 tipů, jak se s intolerancí popasovat a být zase ve formě!

Mezi nejčastější projevy intolerance na laktózu patří nevolnost, nadýmání či průjmy. Tělo při ní nezvládá rozložit laktózu, což je cukr obsažený v mléce. Ta pak kvasí v tlustém střevě a způsobuje tam neplechu. Vy se však s našimi tipy můžete obtížím jednoduše vyhnout.

1. Mějte přehled o laktóze


Průměrně by měl dospělý člověk s intolerancí na laktózu zvládnout konzumaci 6-12 g laktózy denně. Hlídejte si však, jaké množství mléčných výrobků denně konzumujete, protože pro každého může být kritická hranice množství laktózy odlišná.

2. Zkuste laktázové tablety


Laktázové tablety mohou významně pomoci. Obsahují enzym, který usnadňuje trávení mléčného cukru – laktózy. Díky tomu zvládnou zmírnit obtíže při konzumaci mléčných výrobků. Pomoci mohou i při akutních obtížích. Jsou tedy skvělým trikem, pokud si chcete příležitostně dopřát zmrzlinu nebo oblíbený sýr.

3. Pečujte o svá střeva


Pokud se s intolerancí na laktózu potýkáte, měli byste významnou péči věnovat vaší střevní mikroflóře. Zařaďte mezi doplňky stravy prebiotika, tedy například rozpustnou vlákninu. Ta pomáhá růstu prospěšných bakterií ve vašich střevech, jakými jsou například bifidobakterie, které dovedou laktózu lépe strávit. Už po měsíci jejich užívání můžete pozorovat zlepšení.

4. Vybírejte chytře


Pokud máte chuť na mléčné výrobky, vybírejte je v obchodě chytře. Některé jsou lépe stravitelné, například jogurty a kefíry mají méně laktózy, protože její část se při procesu fermentace rozpadá. Lepší volbou pro vaše zažívání jsou také některé druhy tvrdých sýrů, které mají přirozeně nižší obsah laktózy.

5. Sáhněte po probiotikách


Zlepšit trávení při intoleranci na laktózu mohou také probiotika, například probiotické kmeny Bifidobacterium longum a Lactobacillus spp. Najdete je třeba v některých jogurtech i dalších fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí nebo nakládané okurky. Tyto bakterie pomáhají udržet vaše střeva v kondici a lépe trávit laktózu.

Ačkoli je laktózová intolerance nepříjemná, neznamená konec světa. S těmito tipy můžete žít úplně normálně. Sledujte, kolik laktózy konzumujete, zkuste laktázové tablety, pečujte o svá střeva s prebiotiky a probiotiky a vybírejte vhodné mléčné výrobky. Při dodržení těchto zásad se můžete cítit zase fit a plní energie, i když máte laktózovou intoleranci. Pokud si však nejste jistí, určitě neuděláte chybu, když se poradíte s lékařem.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To jsou dobré tipy, zajímavý článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles