Autor: Jaroslav Vašák
Nakladatelství: Ikar
Vázaná vazba
Počet stran: 208 str.
Datum vydání: květen 2012
Cena: 214 Kč
Nová kniha Krajové speciality: Slovácká kuchyně vám představí ty nejlepší recepty Slovácka. Slovácko patří k nejrozsáhlejším moravským národopisným regionům a je pro něj příznačný bohatý a dosud živý folklor s uplatněním krojů, lidových písní, tanců, slavností a tradičních řemesel.
Kuchařka z edice Krajové speciality: Slovácká kuchyně obsahuje bohatý receptář tradičních, typických i oblíbených pokrmů od polévek po moučníky a místní speciality, přílohy, saláty, sušené, mražené a zavařené ovoce, šťávy a nápoje... Pokrmy obohatí slovácký gastronomický slovníček.
Ukázka z knihy Krajové speciality: Slovácká kuchyně:
MENU I.
Hřibovica (hřibová polévka s nudlemi)
200 g hřibů, 50 g vlasových nudlí, 30 g másla, podle chuti kmín, libeček a sůl
Hřiby očistíme, opereme a nakrájíme na plátky. Vaříme je v osolené vodě s kmínem a libečkem. Když jsou houby měkké, zavaříme vlasové nudle. Těsně před podáváním rozpustíme do polévky máslo a dochutíme.
Oharková máčka (okurková omáčka)
8 sterilovaných okurek, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 šálky horké vody, 1 kostka drůbežího bujonu, l šálek smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 1 žloutek, sůl, 2–3 lžíce jemně nakrájeného kopru
Okurky opláchneme, oloupeme, podélně rozkrojíme, jádřince vyjmeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okurky, vodu, v které jsme povařili bujon, a podusíme. Ve smetaně rozmícháme škrobovou moučku a žloutek, směs přilijeme je k podušeným okurkám a mícháme, až omáčka začne houstnout. Ihned ji stáhneme z ohně, dosolíme a doplníme koprem. Podáváme ji s vařenými brambory.
Bzenecké ragú
600 g vepřového plecka, 2 mrkve, půl květáku, půl menšího pórku, půl kedlubny, 200 g růžičkové kapusty, 2 stroužky česneku, půl lžíce vepřového sádla, 2 větší brambory, mletý pepř, vegeta, cibule
Maso nahrubo semeleme nebo nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle zpěníme cibuli, do které vložíme mleté maso, osmahneme, podlijeme a krátce podusíme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu. Asi po 15 minutách varu přidáme na růžičky rozebraný květák, na plátky nakrájený pórek, brambory a růžičkovou kapustu. Dusíme téměř doměkka. Ochutíme vegetou, třeným česnekem a pepřem. Podle potřeby můžeme ještě zahustit jemně nastrouhaným syrovým bramborem. Podáváme s chlebem.
Béleše
500 g hladké mouky, 30 g droždí, 300 ml mléka, 1 lžíce cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 200 g malinové zavařeniny, 1 zakysaná smetana
Spojíme 2 lžíce mouky, lžíci cukru, 1 dl mléka s droždím a necháme vzejít kvásek. K němu přidáme zbylé mléko a mouku. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Z těsta tvarujeme malé bochánky a opět je necháme 15 minut kynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách. Tvaroh a polovinu zavařeniny smícháme do směsi. Jí pak potřeme hotové beleše. Zdobíme lžičkou zavařeniny a kysané smetany, sypeme moučkovým cukrem.
Tuto knihu Jaroslav Vašák - Krajové speciality: Slovácká kuchyně koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz.
Vendi V.
ChytráŽena.cz