-Komerční sdělení-
Nastává období, kdy se ráno probouzíme rozlámaní a naším nejbližším přítelem se stane balíček kapesníků a horký čaj. Anebo ne? Podzimnímu nachlazení a chřipce se lze ubránit, jen vědět jak na to. Chce to správný životní styl, dobře zvolené oblečení a hlavně dostatek vitaminů!
Foto: katemangostar on Freepik
Ve zdravém těle zdravý duch
Pohyb na čerstvém vzduchu je základním kamenem pro naše zdraví. I když už nám jde venku pára od pusy a počasí není zrovna příjemné, venkovním aktivitám bychom se rozhodně neměli vyhýbat. Obyčejná 20minutová procházka dokáže podle odborníků snížit riziko nákazy chřipkovým onemocněním až o 40 %.
Svou imunitu posílíme, pokud bude v naší stravě dostatek vitaminů jako je vitamin C a B, minerálů jako je zinek nebo selen i vlákniny, která je obsažena například v luštěninách. Proto je velmi důležité tyto vitaminy a minerály zařazovat do svého jídelníčku častěji. Zejména na luštěniny se často zapomíná. Nejsou bohaté jen na vlákninu a bílkoviny, ale mají také hřejivé účinky. A jaké další potraviny je třeba do svých jídelníčků zařazovat častěji? Je to bylinka třapatka nachová známá také jako echinacea. Tu nalezneme v různých produktech jako extrakt, například v bylinných elixírech a horkých nápojích od značky Vitar. Dále pak to jsou hlíva ústřičná, jitrocel, černý bez, lipový květ, zázvor, med, šípek, křen, rakytník, kysané zelí a zakysané mléčné výrobky. Velmi dobrý je také česnek a cibule, které fungují jako přírodní antibiotikum.
Dopřejte si odpočinek a relax
Zapomínat bychom neměli na dostačující spánek a odpočinek, aby se naše tělo zregenerovalo. Ideálním způsobem, jak si odpočinout a „vypnout mozek“ je četba kvalitní literatury doprovázena pitím horkého čaje. Pokud si na četbu nenajdete svou chvilku, můžete si dopřát horkou vanu či sprchu. Nejen že si prohřejete tělo, ale díky voňavým sprchovým gelům Dicora, sprchovým krémům fenjal nebo olejům či solím si přijde na svůj požitek i čich.
Fazolová polévka s batáty
4 porce
Ingredience:
320 g fazole barevné Menu Gold
500 g batátů
320 g mrkve
100 g brambor
200 g dýně červené hokaido
1 lžičky citronové šťávy
1 lžíce ghee
1 cibule
1 výhonek řapíkatého celeru
1-2 lžičky mořské soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 stroužek česneku
1 lžička sladké papriky
1 lžička majoránky
Postup:
Fazole přes noc namočíme ve vodě. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Očistíme batáty, brambory, mrkev i dýni a nakrájíme na kousky. Na rozehřátém ghee orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené batáty, brambory, mrkev a dýni. Zalijeme dostatečným množstvím vroucí vody a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme prolisovaný česnek a částečně rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, osolíme, opepříme, ochutíme paprikou, majoránkou a dle chuti okyselíme citrónovou šťávou. Přimícháme uvařené fazole a chvíli spolu vaříme, aby se jednotlivé chutě propojily.
Podáváme teplé jako vydatnou večeři.