Honí vás mlsná, ale rádi byste si během horkých dnů dopřáli něco lehčího? Namísto hutných dezertů vsaďte třeba na kombinaci čerstvého ovoce a jogurtu – třeba doma vyrobeného. Nebojte, prozradíme vám, jak na to, není to nic složitého. Uvidíte, že si pochutnáte a zároveň tělu dodáte to, co tolik potřebuje.
Jogurty, které patří mezi oblíbené kysané mléčné výrobky, jsou zdrojem bílkovin, vápníku a množství vitamínů, například skupiny A, D nebo B. Jogurtové kultury navíc příznivě ovlivňují střevní mikrobiom, který má dopad na velké množství funkcí v našem těle. Jogurt zkrátka přináší nepřeberné množství benefitů, kvůli nímž by byla škoda si tento zázrak s chutí nedopřát.
Ať už nakupujete mléčné výrobky, ovoce, zeleninu nebo třeba maso, vždy myslete na kvalitu.
Vyrobte si vlastní jogurt – a jednoduše!
Příprava domácího jogurtu není nikterak složitá. Postačí vám litr čerstvého plnotučného kravské mléka a asi půl hrnečku živých kultur v podobě kvalitního bílého jogurtu. Důležité je také dbát na čistotu nádobí, která zaručí polovinu úspěchu.
V hrnci zahřejte mléko do bodu těsně před varem, ideální je teplota kolem 90 stupňů. Poté mléko odstavte a dejte co nejrychleji zchladit na teplotu kolem 40–45 stupňů, pomoct si můžete třeba nádobou naplněnou kostkami ledu. Do mléka pak přidejte jogurt a důkladně prošlehejte. Následně nalijte do sklenic a nechte zhruba při 40 stupních odpočívat, ideální je využít elektrickou troubu. Čím déle necháte jogurt zrát, tím bude hustší a zároveň kyselejší, ideální je rozmezí 6–10 hodin. Hotový jogurt uchovávejte v chladu, kde vám čerstvý vydrží zhruba týden.
Pokud si chcete práci ještě více usnadnit, kupte automatický jogurtovač, který udělá vše za vás. Nalijete mléko, přidáte trochu jogurtu a zmáčknete tlačítko. Zhruba za 8 hodin máte hotovo.
Jogurtový koláč se sezónním ovocem
• kelímek bio bílého jogurtu
• hrnek bio hladké mouky
• 2 bio vejce
• bio kypřící práše k
• půl hrnku bio třtinového cukru
• bio ovoce dle chuti
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Bílý jogurt smíchejte s vejci a cukrem. Do mísy nasypte mouku, kypřící prášek, přidejte k jogurtové směsi a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a poklaďte kousky oblíbeného ovoce. Pečte přibližně 30 minut, dokud koláč nezezlátne, a podávejte.
Tento článek také můžete